Ingezonden brief: Klokterreur

'Ik geef die klagers uit Mijnsheerenland groot gelijk. Als de klok van de kerktoren al drie eeuwen lang veel te luid slaat, is het voor omwonenden de hoogste tijd om te klagen en als de Gemeente daar dan actie op onderneemt is dat wenselijk en heel goed verklaarbaar.

Toen die klok in de grijze oudheid in gebruik werd genomen was het overal doodstil in het dorp en het gebeier van het stukje technisch vernuft werd als een welkome afwisseling ervaren. Maar de tijden zijn veranderd. De doodse stilte is al lang verleden tijd, de klokkenklagers worden dagelijks geteisterd door orkanen aan decibellen. De hele dag door denderend verkeer met in de avonduren als kers op de taart jongelui die in aftandse auto’s rondrazen met dubbele uitlaten van 15 cm doorsnee, aangevuld met geluidsboxen die gestolen lijken te zijn bij de nightmare feestlocatie de Binnenmaas. Ja, die brengen de feeststemming er wel in! En wat te denken van motorfietsen die op de openbare weg solliciteren naar een spoedige IC-opname. U weet het, een motorfiets is pas echt een motorfiets als het teisterniveau in een straal van twee kilometer goed te horen is.

Ik ga de klepelklagers niet voor de voeten gooien dat het op buurtniveau regelmatig een kakofonische puinhoop is door buurt- en tuinfeestjes, barbecues, gillend kroost waarbij verzuimd wordt een opvoedkundige trap onder hun achterste te geven als ze uren blijven doordreinen. Logisch toch dat mensen in de nachtelijke uren willen bijkomen van al die herrie en dan niet gehinderd willen worden door een kerkklok die ieder half uur met donderend geweld zijn aanwezigheid verraadt, daar wordt een mens toch gestoord van?

Wat zeurt zo’n Theo Verhoeff nou toch, hoezo traditie, hoezo “het hoort er toch bij”. Was het niet zijn bloedeigen betovergrootvader die in 1799 bij de Schout een klacht indiende over het laweijt der klocken? Nou, die Schout had onvoldoende rakkers tot zijn beschikking en die klacht is blijven liggen, kan gebeuren toch?, maar met het opstarten van de Gemeente Hoeksche Waard heeft het gemeente- bestuur opdracht gekregen klachten voortvarend af te handelen, te beginnen met de oudste.

De gemeente heeft adequaat gehandeld, oude klachten eerst! En die jongeren met hun dreunende auto’s en motoren die komen ook aan de beurt, ze kunnen op strenge straffen rekenen, zodra de oude klachten bij de gemeente zijn afgewikkeld. Over drie eeuwen!'

Wim Rotscheid

Oud Beijerland

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden