Bas Hooghwerff viert zijn 50-jarig jubileum met zijn vrouw Marian. (foto: Alie 't Hooft)
Bas Hooghwerff viert zijn 50-jarig jubileum met zijn vrouw Marian. (foto: Alie 't Hooft) (Foto: )

Bas Hooghwerff viert als derde generatie 50-jarig jubileum

Strijen - Als 15-jarige jongen kwam Bas Hooghwerff in 1970 in dienst bij Aannemingsbedrijf P. & G. Hooghwerff B.V. in Strijen. In 1986 nam hij het bedrijf als derde generatie over en heeft het tot 1 januari 2018 geleid. Inmiddels weet hij Luuk Kamp aan zijn zijde als Technisch Directeur en medevennoot.

“Mijn vader wilde eigenlijk dat ik door zou leren, maar ik had het wel gezien op school en wilde gaan werken", vertelt Bas. "Later heb ik avondcursussen op het gebied van bedrijfsleiding en de aannemersopleiding gedaan.” Qua sfeer en werkwijze is het bedrijf altijd hetzelfde gebleven: “We leven natuurlijk in een andere tijd, met andere technieken en werkwijzen, maar we zijn nog steeds dezelfde platte organisatie. Ik heb wel de herkenbaarheid van het bedrijf breder gemaakt. Toen werkten er nog maar zo’n 6 man, nu 30 plus een flexibele schil van mensen die we inlenen.” 

Toen opa Bastiaan in 1923 begon, deed hij kleine metsel- en betonwerken, in 1948 nam vader Pleun het over en na twee jaar kwam oom Ger erbij. Naast klein klantenwerk werd gestart met civiele werkzaamheden. Bas: “Rioleringen werden onderheid en aangelegd met gemetselde inspectieputten, dat is nu allemaal prefab. In die tijd werd de eerste graafmachine en heistelling aangeschaft, daar vielen we erg mee op, maar zijn er in 2012 mee gestopt. Mensen wisten nauwelijks dat we ook gewoon bouw en verbouw deden. Ik wilde terug naar de kern van bedrijf, naast woning- en utiliteitsbouw doen we grote bouwwerken, maar ook kelder- en funderingsherstel. 

Het bedrijf heeft diverse economische crises overleefd. “In die moeilijke tijden zocht en vond ik de kracht in mijn geloof in God, want dat kun je niet alleen. Verder denkt men dat je goud verdient in de bouw, maar het kost je soms slapeloze nachten." 

Naast zijn werk zat Bas jarenlang in diverse besturen, de voorlopers van Bouwend Nederland (NVOB) en de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF). "Het is leerzaam en je hoort uit eerste hand over dingen die gaan spelen. Collegialiteit is belangrijk evenals het benoemen van de problemen op de werkvloer naar de belangenorganisaties.” 

Hij is nog steeds betrokken bij de dagelijks gang van zaken in het bedrijf. Langzaam afbouwen wil hij wel, dit 50-jarig jubileum is geen afscheid. “Mijn hele ziel en zaligheid zit erin en ik wil klantencontact en projectontwikkeling blijven doen. Mijn opa heb ik nooit gekend, mijn vader leeft niet meer, maar ik zou het leuk gevonden hebben met hem eens een rondje te rijden om te laten zien wat we zoal gemaakt hebben."

(tekst: Alie 't Hooft)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden