Foto:

De eerste week op o.b.s. het Anker in Heinenoord

Heinenoord - De vogeltjes fluiten en het zonnige plein van het “Het Anker” in Heinenoord ligt er verlaten bij. Op 2 mensen na… Op de stenen bankjes, met koffie en thee onder handbereik, zitten wethouder Huibert Steen en de nieuwe directeur Ingrid Lambermon. Netjes volgens de regels buiten en met de nodige afstand. Want de wethouder was uiteraard van harte welkom op de school, maar wel volgens de regels, die daar gelden. Ouders en vrijwilligers mogen ook niet naar binnen, dus zochten ze dit plaatsje in de zon voor hun gesprek.

Huibert Steen komt poolshoogte nemen hoe de start van de school vanuit de lockdown door Corona verloopt. Kersverse directeur Ingrid Lambermon staat hem graag te woord. Want officieel is zij 1 mei gestart op deze school, maar onbekend is hij niet voor haar. Zowel de wethouder als de school niet. Ingrid's kinderen gingen jaren geleden naar deze school. En ze heeft zelf ook lange tijd met veel plezier in Heinenoord gewoond. Reden temeer om volop te genieten van haar nieuwe functie op “Het Anker”, onderdeel van de Hoeksche School.

Hoewel ze pas officieel later startte, was ze al tijden daarvoor betrokken bij allerlei online gesprekken. En dat was nodig, want er moest nogal wat geregeld worden, voordat de scholen per 11 mei weer konden starten met de eerste leerlingen. Van mondkapjes tot desinfecterende handspray, van papieren handdoekjes tot handschoenen. 

Niet direct een taak, die je als nieuwe directeur ziet aankomen. Wel een taak, die ze met heel veel plezier op zich nam, omdat ze graag goed voor iedereen zorgt. Het voelde voor Ingrid een beetje als thuiskomen. Het kleinschalige van deze school vindt ze fijn. De gezelligheid, de saamhorigheid. Het feit, dat de mensen elkaar allemaal kennen. 

“Het Anker” is een openbare school met als waarden: Aardig, Netjes, Kalm, Eerlijk, Respectvol. De school heeft een vignet: “gezonde school”, wat inhoudt, dat er extra veel aandacht wordt besteed aan sport en voeding. “Met deze aanpak werken we als school structureel en samenhangend aan de gezondheid van onze leerlingen en van ons team”, aldus Ingrid. “Mede als onderdeel daarvan doen wij ook mee met het Europees Schoolfruit. Een prachtig initiatief, waarbij we wekelijks voor alle leerlingen fruit geleverd krijgen”.

Overigens ging de start niet vanzelf. Een middag geen internet, een middag geen stroom en bovendien een riool dat “ontplofte”, zorgden voor het nodige denken in oplossingen. Maar dat is in ieder geval gelukt. De lijfspreuk van Ingrid Lambermon is niet voor niets: 'als het niet kan, zoals het moet, dan moet het maar, zoals het kan'' . 

Alles is inmiddels weer schoon en werkend. Het is in ieder geval nooit saai op onze school. Ze heeft ook direct verbinding gezocht met Regiekr8 en met de voorzitter van de ijsclub in Heinenoord om te zorgen dat de gymlessen, die nu niet binnen plaats mogen vinden, op de ijsbaan kunnen worden gegeven.

Hoewel ze als team liever hele groepen kinderen zouden hebben, heeft het werken met halve groepen ook voordelen. Het geeft Ingrid de gelegenheid om iedere dag even in de klassen aanwezig te zijn en zo zowel de kinderen als haar collega’s beter te leren kennen. Want als er iets is, wat zij belangrijk vindt, is het die band, die je als team op een school opbouwt met de leerlingen. Dat maakt, dat het voelt als een veilige haven, waar iedereen van harte welkom is. En zo hoort het ook! “Ik ben onder de indruk van hoe netjes iedereen, zowel ouders als kinderen, zich aan de maatregelen hebben gehouden”, zegt ze. 

Het gesprek met de wethouder, die ook therapeut is en dus de dingen van meerdere kanten bekijkt, is heel prettig verlopen. De belangstelling vanuit de Gemeente Hoeksche Waard voor de start in deze corona tijd wordt in ieder geval gewaardeerd. En voordat hij vertrekt, laat Huibert Steen nog een verrassing voor de leerlingen achter: dozen met stoepkrijt. Hoe leuk is dat? 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden