Foto:

Heruitgave 'Het Hof van Moerkerken en Joodse kinderen 1939-1940'

Mijnsheerenland - In het kader van 75 jaar Bevrijding heeft Frans van der Straaten uit Mijnsheerenland, bekend van meerdere historische boekwerken, een eerder van zijn hand verschenen boek over de Joodse kinderen, die in 1939-1940 in het Hof van Moerkerken verbleven bewerkt en aangevuld met extra informatie.

Het betreft het boekje; 'Ter herinnering aan de jongens van het Hof 1939-1940'. Voor dit speciale jaar is de schrijver en onderzoeker nogmaals in de historie gedoken van deze groep kinderen en heeft hij het boek dus voorzien van veel aanvullende informatie. 

Het nieuwe boek is nu verschenen onder de titel: 'Het Hof van Moerkerken en Joodse kinderen 1939-1940 Hun belevenissen'. Het 'oude' boekje telde 72 bladzijden, het nieuwe, zojuist verschenen boek 108 bladzijden. Er zijn dus ruim dertig pagina's aan het verhaal van deze kinderen, die destijds in het Hof van Moerkerken verbleven toegevoegd.

 In het geval van deze Joodse kinderen is het 'herinneren' heel concreet gebleven en in beeld gebracht door een groepsfoto die zij bijna 25 jaar later opstuurden aan enkele Mijnsheerenlanders. Tweeëntwintig jonge Joodse vluchtelingen kijken ons op die foto van 25 december 1940 recht in het gezicht. Op dat moment verblijven ze in Loosdrecht. 'Ter herinnering aan de jongens van het Hof' staat op de achterkant geschreven. 

Bijna vijfentwintig jaar later stuurden weer enkele van deze 'jongens' en 'meisjes' foto's en ook brieven naar Mijnsheerenland. Hierdoor kwam deze groepsfoto, die gemaakt werd in de tuin van het Hof van Moerkerken in de herfst van 1940, tot leven. 

Gezichten kregen namen, werden personen, ieder met een eigen verhaal, waarin Nazi-Duitsland, de kindertransporten, het verblijf in Mijnsheerenland en in Loosdrecht én de onderduikperiode een hoofdrol speelden. 

Dat is nu allemaal vastgelegd door Frans van der Straaten in het boek: 'Het Hof van Moerkerken en Joodse kinderen 1939-1940 Hun belevenissen.' 

De verkoop gaat via de regionale boekwinkels in de Hoeksche Waard, zoals Bij Arie lees, schrijf & kadoshop, Edel Numansdorp, Bruna Oud-Beijerland en tevens de Plus in Mijnsheerenland. De prijs is € 9,90.
(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden