De schrijver overhandigt het boek aan Daniëlle Stolk bij de plaquette van de 51 kinderen die op het Hof verbleven. De familie Stolk zijn de huidige bewoners van het Hof. (Foto: Privé)
De schrijver overhandigt het boek aan Daniëlle Stolk bij de plaquette van de 51 kinderen die op het Hof verbleven. De familie Stolk zijn de huidige bewoners van het Hof. (Foto: Privé) (Foto: )

Historisch onderzoek opnieuw uitgegeven

HOEKSCHE WAARD - In de jaren 1993 tot 1995 deed Frans van der Straaten een onderzoek naar het verblijf van 51 Joodse kinderen op het Hof van Moerkerken in 1939 en 1940. 

Dit resulteerde in de uitgave van het boek “Ter herinnering aan de jongens van Hof” waarin het levensverhaal van deze kinderen gedurende de oorlog wordt beschreven. Na deze uitgave in 1995 ontving hij vanuit Israël en Nederland nog interessant materiaal. Nu, bij de 75-jarige herdenking van de bevrijding van ons land leek het de schrijver een goed idee om het boekje “Ter herinnering aan de jongens van het Hof” opnieuw te laten drukken maar aangevuld met de later verkregen informatie. 

Als titel van het boek koos hij “Het Hof van Moerkerken en Joodse kinderen 1939-1940. Hun belevenissen”. In een nieuw toegevoegd hoofdstuk vertellen de kinderen over de gebeurtenissen in Duitsland voor hun komst naar Nederland. Ze vertellen over de kindertransporten georganiseerd door mevrouw Wijsmuller - aan wie in dit boek zeer terecht aandacht wordt besteed. Maar ook over wat ze tijdens de onderduikperioden beleefden en over de tochten via België en Frankrijk naar Spanje om zo naar Palestina te komen. 

Ook wordt in deze hernieuwde uitgave veel aandacht besteed aan de Westerweel-groep. Deze verzetsgroep is vernoemd naar Joop Westerweel. De schrijver heeft contact gehad met verschillende leiders van deze groep en de weduwe van Joop. Mevrouw Westerweel kon veel aanvullende informatie geven. Enkele ‘kinderen’ van weleer ook. Dit alles maakt het boek tot een boeiende en indrukwekkende verhandeling over een gebeuren dat nauwelijks meer is voor te stellen en dat daarom zeker een blijvende herinnering verdient.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden