Mag de kerkklok van de Laurentiuskerk nou wel of niet 's nachts slaan? (archieffoto: Conno Bochoven)
Mag de kerkklok van de Laurentiuskerk nou wel of niet 's nachts slaan? (archieffoto: Conno Bochoven) (Foto: )

Toch weer klokslagen in nachtelijk Mijnsheerenland?

Mijnsheerenland – De gemeente Hoeksche Waard gaat onderzoeken of de torenklok van de Laurentiuskerk in het centrum van Mijnsheerenland toch weer ’s nachts kan slaan. Dat heeft wethouder Piet van Leenen dinsdag 26 mei in de raadsvergadering toegezegd. Hij deed dat naar aanleiding van vragen van Mireille Louwerens-Huys van de fractie BurgerBelangen.

Onlangs besloot de gemeente, na klachten van omwonenden, dat de torenklok van 11 uur ’s avonds tot 8 uur ’s morgens niet meer mag slaan. De klok zou in de nachtelijke uren de geluidsnormen met 19 decibel overschrijden en zachter laten slaan zou niet mogelijk zijn.

Louwerens wees erop dat de kerkklokken in Mijnsheerenland al meer dan 500 jaar slaan, niet alleen de hele en halve uren, maar ook bij allerlei gelegenheden en al heel lang een belangrijke functie in het dorp hebben. ‘Het gemeentelijk besluit de klok ’s nachts te laten zwijgen werd als een voldongen feit gepresenteerd en dat heeft voor veel onrust bij inwoners gezorgd’, aldus Louwerens, ‘er is een petitie gestart en die is al meer dan 900 keer getekend.’ Louwerens wees het college erop dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de klok zachter te laten slaan. Ze vroeg of de gemeente dat wil onderzoeken en of de gemeente in gesprek wil gaan met bezwaarde omwonenden die zich nu niet gehoord voelen.

Wethouder Van Leenen erkende dat de gemeente de ophef die ontstond na het besluit onderschat heeft. ‘Wij hadden gedacht dat de klok ’s nachts uitzetten en overdag gewoon laten slaan op weinig bezwaren zou stuiten. Dat blijkt anders uit te pakken en daar moeten we zeker iets mee doen. Als gemeente gaan we in gesprek met de omwonenden.’ 

Dempen van de klok is een mogelijkheid die de gemeente gaat bekijken. ‘Maar dat vervormt wel het klokgeluid’, aldus Van Leenen, ‘en niet alleen ’s nachts, dat geldt dan ook overdag. Het afdichten van de galmgaten in de toren is een andere optie maar ook dat zal volgens Van Leenen permanent afbreuk doen aan de kwaliteit van de klank van de klok.

De wethouder wil onderzoeken of het mogelijk is de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente aan te passen. ‘Want we zijn in feite met de 19 decibel overschrijding tegen onszelf in overtreding. We gaan kijken in hoeverre dat bezwaar via aanpassing in onze eigen gemeentelijke verordening te regelen is.’ Aangezien het specifiek over kerkklokken gaat vergt dat wel even wat onderzoek benadrukte Van Leenen. Een voorstel tot aanpassing dan wel wijziging wordt eerst aan de gemeenteraad voorgelegd.

(tekst: Conno Bochoven)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden