Groepen jongeren gebruiken het terrein om samen te komen en zorgen regelmatig voor veel overlast rond de Oude Tol.
Groepen jongeren gebruiken het terrein om samen te komen en zorgen regelmatig voor veel overlast rond de Oude Tol. (Foto: )

Oude Tol krijgt toezichthouder en gaat 's avonds op slot

Oud-Beijerland - Bewoners van de Spuioeverwijk hebben er schoon genoeg van. Bij de speeltuin en het strandje van de Oude Tol zorgen groepen jongeren de hele dag door voor overlast met harde muziek, drank/ drugsgebruik, luid gegil en gierende scooters. 

Na een 'goed gesprek' dinsdagavond met wethouder Harry van Waveren is duidelijk geworden dat er overdag een toezichthouder komt en dat de boel 's avonds vanaf 20.00 uur afgesloten wordt. 

In een eerdere brief aan de wethouders Boogaard en Van Waveren stelden twee woordvoerders de overlast al gevreesd te hebben, toen de plannen voor de natuurspeeltuin en het strandje bekend werden. 'De gemeente heeft beloofd actief toezicht te houden maar maakt dat niet waar, want de overlast is enorm'. Rustig in de tuin zitten kan de buurt niet meer en ook 's nachts is er veel overlast. Overdag worden soms spelende kinderen gehinderd. Er wordt ook veel troep achtergelaten. 

De buurt is niet tegen de speeltuin, maar heeft wel veel problemen met de overlast. Ook de gebruikers van de speeltuin klagen. Gezinnen treffen glas en lachgas ampullen aan en er wordt vaak keiharde muziek vlakbij de kinderen en gezinnen afgespeeld.  

De buurtbewoners spreken de jeugd op de overlast aan, en soms helpt het even. 'Maar zeker in de avond en nacht zijn ze vaak onder invloed, dan moet je echt niet in je eentje actie ondernemen', zeggen de woordvoerders. Die merken dat velen in de buurt de moed in de schoenen gezakt is en ze het gevoel hebben dat de gemeente niet naar hen omkijkt, de vele klachten ten spijt.

Volgens wethouder Harry van Waveren is de overlast wel degelijk in beeld. 'De zwembaai en de natuurspeeltuin Oude Tol zijn een gigantisch succes. Zodanig dat we meer moeten reguleren. Daarbij komt natuurlijk dat de afgelopen maanden gezinnen en jongeren maar beperkt naar buiten mochten en we nu iedereen zien opleven. Dat geeft meer rumoer buiten.'

Op slot

Van Waveren heeft deze week met een groep bewoners een rondgang langs de natuurspeeltuin en zwembaai gemaakt. 'We hebben geconstateerd dat er overdag veel inwoners zijn, en er dan eigenlijk weinig overlast is. In de loop van de avond verandert het publiek en ontstaat er meer overlast door harde muziek, alcoholgebruik en andere geestverruimende middelen. Dit kan doorlopen tot in de kleine uurtjes. Bezoekers komen met scooters, motoren en zelfs auto’s tot bij de baai. Het is met name deze overlast die we willen aanpakken. Met meer inzet van BOA's en de politie.'

Een woordvoerder van de groep boze bewoners (liever geen naam in de krant) noemt het gesprek met Van Waveren 'heel positief'. Vooral de toezeggingen van toezicht en afsluiting 's avonds vallen goed. 'Overdag komt er een toezichthouder en het parkje wordt 's avonds afgesloten, zodat wij als buurtbewoners veel minder last hebben van de hangjeugd. Er komen ook huisregels, en dat zal, denken wij, een heel positief effect hebben. Niet alleen voor de buurtbewoners, maar ook voor de gezinnen met jonge kinderen voor wie de speeltuin feitelijk ook is bedoeld. Daarnaast gaan ook gemeentelijke jongerenwerkers actief met de jeugd praten om tot een duurzame oplossing te komen. En tenslotte zullen wij als buurt ook beter op de hoogte worden gehouden en betrokken worden bij het plaatsen van het hek.' 

(tekst/foto: Conno Bochoven)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden