Gerard van Roon gaf burgemeester Bram van Hemmen een rondleiding langs zijn prachtige olieverfschilderijen. (foto: Arie Pieters)
Gerard van Roon gaf burgemeester Bram van Hemmen een rondleiding langs zijn prachtige olieverfschilderijen. (foto: Arie Pieters) (Foto: )

Burgemeester bezoekt 92 jarige kunstschilder Gerard van Roon

's-Gravendeel - Afgelopen weekend mocht Gerard van Roon zijn 92e verjaardag vieren. En met deze hoge leeftijd is hij vermoedelijk de oudste nog actieve kunstschilder in de Hoeksche Waard, al zal de bescheiden vakman uit 's-Gravendeel de term 'kunstschilder' niet graag gebruiken. Hij ziet zichzelf vooral als 'ambachtsman', die het liefst werk maakt in de traditie van de grote meesters van vroeger. Een dag na zijn verjaardag kwam burgemeester Bram van Hemmen even langs voor een privé bezoek aan de meer dan fraaie collectie schilderijen in huis van de familie van Roon.

De burgemeester had kort al kennis gemaakt met de familie van Roon toen hij in april langs ging om hen te feliciteren met hun 65 jarige huwelijksfeest. Toen mocht hij ook al één van de schilderijen bewonderen. Voor de sympathieke kunstenaar was dat meteen een goede gelegenheid om de burgemeester eens uit te nodigen. En dus kreeg deze maandagmiddag 20 juli een heuse rondleiding, compleet met toelichting.

'U maakt echt schitterend werk en met een hele fijne penseelstreek. En het is ook heel divers wat u maakt. Zulk prachtig werk zou eigenlijk voor een breed publiek toonbaar moeten zijn', aldus de burgemeester die zichtbaar onder de indruk was van de kunde van de 92 jarige 'ambachtsman'. Van Roon was blij met de complimenten, maar vertelde ook dat het hem niet aan was komen waaien. Hij volgde in zijn jeugd nog het 'ouderwetse opleidingstraject' om vervolgens als schilder een allround vakman te worden. Eerst was hij jarenlang werkzaam voor de gemeente Rotterdam, later als bedrijfsleider bij een schildersbedrijf en nadat zijn zoon door een tragisch ongeval om het leven kwam, besloot hij om voor zichzelf te beginnen. Vooral deze laatste periode had hij het vaak erg druk. 

Schilderen in oorlogstijd

De sympathieke inwoner van 's-Gravendeel kan nog steeds honderduit vertellen over zijn hobby en passie,  het kunstschilderen. 'Als kind tekende en schilderde ik altijd al. En in de oorlog ben ik daar, ondanks alle moeilijkheden mee doorgegaan. De verf kreeg ik b.v. van een leraar van de Ambachtsschool en tekenen deed ik op de achterzijde van behangpapier. Ik heb uit die periode ook nog een schilderijtje met daarop het weinige eten wat wij toen hadden; twee boterhammen, een suikerbiet en een ui. Ik was een jaar of vijftien toen ik dat heb geschilderd', aldus Gerard. 

Dat hij een meer dan gemiddeld talent bezat, is ook al duidelijk zichtbaar voor wie goed naar de kunstwerkjes uit die periode kijkt. Tegenwoordig maakt Gerard van Roon schilderijen van allerlei onderwerpen. Landschappen, zeegezichten, dieren, portretten, bosgezichten, mythologie, bloemen en zelfs oud speelgoed, het is allemaal te zien op zijn kunstwerken. Voor het vervaardigen van zijn prachtige olieverfschilderijen maakt Gerard nu dankbaar gebruik van de kennis die hij op heeft gedaan tijdens zijn vroegere opleiding. Ook heeft hij volgens eigen zeggen veel geleerd van de 'oude meesters'. 'Ik keek altijd vol bewondering naar de werkstukken die in het museum Booijmans van Beuningen hingen'. Zijn schilderijen vervaardigd hij op zolder, waar hij zijn eigen stek heeft, uiteraard compleet met schilders ezel en een mooie inval van het daglicht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden