In de twee museumpanden blijven deelcollecties als stoelen, textiel, klederdracht, poppen, foto’s, topografische kaarten en documenten geplaatst.
In de twee museumpanden blijven deelcollecties als stoelen, textiel, klederdracht, poppen, foto’s, topografische kaarten en documenten geplaatst. (Foto: pr)

Column: Bouw museumdepot mooi op schema

Ruim twee maanden geleden werd in het nieuws gebracht dat de bouw van depot Museum Hoeksche Waard was begonnen. Inmiddels tekenen de contouren van het depot zich af tegen het Heinenoordse firmament. Er wordt hard gewerkt om het gebouw af te krijgen. Vrijwilligers zorgen voor de afwerking aan de buitenzijde van het pand. Het depot krijgt horizontale planken die overlappend worden aangebracht, waardoor het pand er als een oude houten schuur uit zal komen te zien.

Door Mariska Willboer van Museum Hoeksche Waard

Hoeksche Waard - De wens om een eigen depot te hebben bestond al langere tijd. Museum Hoeksche Waard had een goede opslaglocatie nodig, dat zou voldoen aan alle eisen die gesteld worden aan de voorwaarden voor een Erkend Museum. In 2018 begonnen de ideeën rondom het depot vorm te krijgen; museummedewerkers stelden een plan van eisen op en subsidies werden aangevraagd.

De financiering van het depot is rond gekomen. Naast eigen reserveringen heeft het museum kunnen rekenen op sponsoring vanuit de particuliere sector en de toegekende subsidie uit het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland. Er kwam financiële ondersteuning vanuit meerdere donateurs, waaronder Gemeente Hoeksche Waard.

Het depot wordt gebouwd op de plaats waar eerder het clubhuis van IJsclub Heinenoord stond, naast Oost-Leeuwenstein. Het depot komt dus in de directe nabijheid van het museum. Nu wordt er nog gebruik gemaakt van twee depots, die zich niet in Heinenoord bevinden. Het nieuwe depot zal daarbij voldoen aan eerder genoemde eisen. Dat houdt onder andere in dat het een geklimatiseerde ruimte is met brand- en inbraakbeveiliging. Zo wordt voorkomen dat een deel van de collectie op termijn verloren zal gaan.

Voor de inrichting van het depot zal gebruik gemaakt gaan worden van stellingen die al in het bezit zijn van het museum. Er zullen hoogstwaarschijnlijk meer stellingen moeten komen om huisraad, gereedschappen voor lokale beroepen, antieke fietsen en dergelijke te kunnen bergen.

Kritisch, maar zorgvuldig

Bij het inrichten van het depot zal goed gekeken moeten worden welk deel van de collectie er opgeslagen kan en gaat worden. Er wordt beoordeeld op het belang van een item voor de collectie en de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Door kritisch - maar ook zorgvuldig - te kijken naar de omvang van de huidige collectie wordt er ruimte gecreëerd om stukken van na circa 1960 op te kunnen nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden