Wethouder Huibert Steen: 'Iedereen mag meedenken hoe wij ons eiland toekomstbestendig kunnen maken'. (foto: Arie Pieters)
Wethouder Huibert Steen: 'Iedereen mag meedenken hoe wij ons eiland toekomstbestendig kunnen maken'. (foto: Arie Pieters) (Foto: )

'Klimaat en duurzaamheid gaan echt iedereen aan'

Hoeksche Waard- Alle vraagstukken die met het klimaat en duurzaamheid te maken hebben komen uiteraard ook voorbij in de Hoeksche Waard. Hoe gaan we op weg naar een klimaat-neutraal en tevens energie-neutraal gebied? Wat worden de speerpunten om dit te realiseren en wat zijn de 'kleine' dingen die men soms nu al kan toepassen in de eigen omgeving?

Wethouder Huibert Steen houdt zich namens de gemeente intensief bezig met het toekomstbestendig maken van de Hoeksche Waard. De gemeente streeft er naar om klimaat neutraal te worden in het jaar 2050 en energie neutraal in 2040. Dat zijn ambitieuze doelstellingen en de transitie naar deze nieuwe samenleving gaat iedereen aan. 

De wethouder benadrukt overigens dat er veel meer zaken binnen dit kader passen: 'Het gaat om klimaat en de energietransitie, maar denk ook aan biodiversiteit. Ook op dit terrein willen we dat de Hoeksche Waard in 2050 een hoogwaardig gebied wordt. We zijn al goed op weg met vooruitstrevende initiatieven als de bloeiende akkerranden. Maar mensen kunnen dit principe ook thuis toepassen door een tuin in te richten met meer groen en bloeiende planten en minder steen. En we moeten ook nadenken hoe we met perioden met veel regen of juist droogte omgaan in de toekomst. Het is dus niet alleen een kwestie van kijken naar meer zonnepanelen, windturbines of andere nieuwe bronnen voor energievoorziening.'


De gemeente denkt overigens ook nu al volop mee op tal van terreinen. Eén van die zaken is om bedrijfspanden te benutten voor het plaatsen van extra zonnepanelen. Steen: 'In Numansdorp loopt op het bedrijventerrein een project dat positief is ontvangen én dat goede resultaten boekt. Daar hebben bedrijven in totaal zo'n 9000 zonnepanelen op hun daken gelegd, goed voor de opwekking van elektriciteit voor rond de 800 huishoudens. Wij hopen dit soort projecten ook naar andere dorpskernen uit te kunnen breiden.'

De gemeente stimuleert ook creatieve ondernemers die bijvoorbeeld recyclebare producten maken. De gemeente heeft zelf kleurrijke laptoptassen laten maken van hergebruikt materiaal én vervaardigd door een Hoeksche Waards bedrijf. Steen heeft er één en is daar erg blij mee en trots op. 'Omdat duurzaamheid en klimaat dingen zijn die iedereen aangaan roepen wij iedereen op om met ons mee te denken hoe wij ons eiland toekomstbestendig kunnen maken', aldus de wethouder. 

Dit meedenken kan op verschillende manieren. Op www.gemeentehw.nl/programmaplan is het voorlopige plan voor duurzaamheid te bekijken. Meedenken kan al door de vragenlijst op de webpagina in te vullen, een reactie achter te laten in het opmerkingenveld en door deel te nemen aan een online groeps-chat met wethouder Steen over aanvullende ideeën. Van alle reacties wordt een samenvatting gemaakt die na de zomer op de webpagina en de mediakanalen wordt gedeeld. Reageren kan nog t/m 31 augustus.

(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden