De Wielewaal werd officieel onthuld door Yvonne van Son en wethouder Paul Boogaard.
De Wielewaal werd officieel onthuld door Yvonne van Son en wethouder Paul Boogaard. (Foto: Arie Pieters)

Elektrische Wielewaal rijdt nu ook in ‘s-Gravendeel

‘s-Gravendeel - Na een voorbereiding van maanden heeft Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk 'de Wielewaal' vrijdag 31 juli officieel in gebruik genomen. Yvonne van Son onthulde samen met wethouder Paul Boogaard namens SGO (Stichting Gecoördineerd Ouderenwerk) de Wielewaal in Dienstencentrum 't Weegje. Na maanden van voorbereiding, een periode die door de uitbraak van de corona pandemie extra lang duurde, is het bijna zover: De Wielewaal gaat rijden.

Het elektrische wagentje, gespoten in de kleuren geel-zwart, ook de kleuren van de zangvogel zal worden ingezet om ouderen te vervoeren voor het doen van een boodschap of een bezoek aan de dokter. 

's-Gravendeel  is daarmee het tweede dorp in de gemeente Hoeksche Waard waar de shuttledienst zal gaan ‘pendelen’. In Strijen is de Wielewaal al langere tijd een belangrijke aanwinst. Nadat de dorpsshuttle vanwege corona langere tijd in de garage moest blijven, is de dienst vanaf 1 juli in ere hersteld in Strijen. 

Herman Boudewijns gaf namens SGO een toelichting op de komst van de Wielewaal: 'Wij zijn heel blij dat we vandaag de Wielewaal mogen onthullen. Het was een heel karwei om alles en zeker de financiering rond te krijgen. Het lukte ons om zelf 16.000 euro bij elkaar te krijgen en met hulp van de Vrienden van Zorgwaard kwam het resterende bedrag binnen van 19.000 euro. Inmiddels hebben wij ook al 20 vrijwilligers en dankzij een rijschool, Davilore zijn die klaargestoomd voor het rijden met de Wielewaal', aldus Boudewijns.

Corona proof

In dit project heeft SGO medewerking gekregen van een hele groep participanten; de ouderenbonden ASG, PCOB, Vrienden van Zorgwaard en de sponsoren RCOAK, Oranjefonds, Gemeente Hoeksche Waard, Brentano, Supervisie en de Barth Groep. Wethouder was Paul Boogaard was heel positief over het project: 'Ik zie zo'n wagentje ook al in Oud-Beijerland of de andere dorpen in de Hoeksche Waard rondrijden'. 

De vrijwilligers van de Wielewaal hebben inmiddels ook passende kledij gekregen, uiteraard shirts in keurig geel-zwart. Leden van de ASG en de PCOB en de bewoners van de Zorgwaard-locaties in 's-Gravendeel kunnen gratis van de shuttle gebruik maken. Voor anderen is een strippenkaart voor 10 retour ritten voor €17,50 te koop. Uiteraard is de Wielewaal, door middel van schermen binnenin de wagen ook corona proof gemaakt. De Wielewaal gaat alleen rijden binnen de kern van 's-Gravendeel.

Voor ritten verder weg blijven de personenauto's van Graag Gedaan beschikbaar. Voor meer informatie kan men altijd de website raadplegen: www.dewielewaalhw.nl. 

Cheque voor nieuwe duofiets

Tijdens de officiële onthulling van de Wielewaal in 's-Gravendeel werd ook de gloednieuwe duofiets in gebruik genomen. Deze kon worden aangeschaft dankzij een gift van de Stichting Wielerpromotie Hoeksche Waard. De stichting schonk maar liefst een cheque t.w.v. €3.180,=.

(tekst: Arie Pieters) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden