De 'plantenbieb' van Masha Kramer in 's-Gravendeel was vanaf het begin meteen een schot in de roos. (foto: Arie Pieters)
De 'plantenbieb' van Masha Kramer in 's-Gravendeel was vanaf het begin meteen een schot in de roos. (foto: Arie Pieters) (Foto: )

's-Gravendeelse plantenbieb blijkt schot in de roos

's-Gravendeel - De 's-Gravendeelse 'plantenbieb' van Masha Westdijk-Kramer blijkt een schot in de roos te zijn. Het was voor Masha zelf ook een verrassing dat het initiatief door zoveel mensen zou worden opgepikt en inmiddels komen er zelfs al mensen van buiten de Hoeksche Waard af en toe een plantje of stek omruilen in de Weverijstraat in 's-Gravendeel.

Het principe van Masha's plantenbieb lijkt namelijk op dat van een 'gewone' bibliotheek, zoals wij die uiteraard allemaal kennen voor de boeken. Je komt langs, brengt het ene boek weer terug en neemt een ander boek weer mee. Het verschil met de 'plantenbieb' is echter dat de planten niet door iemand centraal zijn aangeschaft, maar dat men zelf eigen plantjes of stekkies kan brengen en daarna door anderen reeds 'gedoneerde' plantjes mee kan nemen.

En vanaf het begin bleek dit principe dus heel goed te werken. Masha geeft uitleg over haar planten bibliotheek: 'Het idee heb ik eigenlijk opgedaan toen ik zag dat iemand in Utrecht iets dergelijks was begonnen. Zelf heb ik wat betreft planten niet echt 'groene vingers'. Ik heb wel veel ervaring met de moestuin, maar planten en dan vooral kamerplanten was toch weer iets anders. Mede doordat er zoveel belangstelling is ben ik mij daar nu ook veel meer in gaan verdiepen. De kast die wij nu gebruiken hebben we trouwens gekregen van de kringloopwinkel in Klaaswaal. Eerst dacht ik nog; 'Goh, is hij eigenlijk niet aan de grote kant?', maar nu staat hij vaak al helemaal vol.'

Kamer- en buitenplanten

De kast van de 's-Gravendeelse plantenbieb is momenteel voor het grootste deel gevuld met (meest jonge) kamerplanten, maar ook stekkies van buitenplanten of van moestuin plantjes zijn welkom bij Masha. 'Het is eigenlijk allemaal welkom. Straks in de winter zullen er wel meer kamerplanten binnenkomen, maar dat is logisch. Donaties zijn ook van harte welkom. 

Mensen hebben al allerlei dingen geschonken, zoals bijvoorbeeld potjes voor stekken. En men kan ook gewoon een plantje achterlaten in de 'bieb' zonder er zelf eentje mee te nemen. Het kan soms zo zijn dat mensen van een plant afwillen en dan mogen ze hem ook hier brengen', aldus Masha. 

Haar plantenbieb heeft inmiddels al deelnemers uit heel de Hoeksche Waard en ook uit Dordrecht naar 's-Gravendeel gebracht en ook op facebook weten steeds meer mensen de 's-Gravendeelse plantenbieb te vinden: Al bijna 300 volgers zijn daar nu lid van de pagina. En sinds vorige week is de plantenbieb van Masha ook terug te vinden op Instragram. De link naar de facebookpagina is: Plantenbieb-s-Gravendeel

(tekst: Arie Pieters)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden