Foto: Arie Pieters

Varend erfgoed dagelijks te bewonderen rond Hoeksche Waard

In de lente vooral in de zomerperiode is er in de Hoekche Waard een extra attractie, die men kan bewonderen. Beter gezegd: Rondom de Hoeksche Waard kan men die attractie bewonderen, want het betreft hier het rijkelijk in de regio Rijnmond aanwezige, varende erfgoed wat dan weer het water op gaat. 

Door Arie Pieters

Hoeksche Waard - Er zijn in deze regio en in de Drechtsteden heel wat mensen die een oud schip of een oude sleepboot varende houden en als het weer wat vriendelijker wordt gaan deze 'klassiekers' weer het water op.

Dordrecht, Zwijndrecht, Schiedam, Delfshaven, Brielle, Middelharnis en Numansdorp zijn enkele van de steden en dorpen waar fraai onderhouden of geheel gerestaureerde schepen en sleepboten hun thuis hebben. Maar nu de zomer volop bezig is verlaten deze klassieke 'oudjes' weer regelmatig de havens. 

Met name de schepen die hun thuishaven hebben in de Drechtsteden en Rotterdam/Delfshaven doen daarbij heel regelmatig de rivieren rondom de Hoeksche Waard aan. Waarbij wel moet worden aangetekend dat men de meeste kans heeft om dit varende erfgoed te spotten in de Oude Maas, Dordtse Kil en het Hollands Diep. 

Maar sommigen varen een 'rondje Hoeksche Waard' en kan men dus ook verderop, in het Haringvliet of 't Spui tegenkomen. Zeker in de Oude Maas en Dordtse Kil kunnen 'scheepspotters' en liefhebbers van oude schepen bijna dagelijks hun hart ophalen. 

En daarbij moet men dan niet alleen denken aan zeilschepen, maar met name ook aan sleepboten of 'slepers', zoals ze het vakjargon meestal worden genoemd. 'Het waren de werkpaarden van het water. En hoewel hun werkzame leven er nu op zit moeten ze wel blijven varen. Daarvoor zijn ze tenslotte gemaakt', aldus één van de eigenaren op een website.

Stoere Noldina en kleine Spes

In deze wonderlijke tijd met corona zijn er toch wat meer mensen die dit jaar in eigen land vakantie houden en dat is ook in de Hoeksche Waard merkbaar. Banken en grasveldjes bij de rivier zijn vaak goed gevuld. 

Wie bijvoorbeeld in deze warme periode de oevers van de Oude Maas en Dordtse Kil opzoekt kan daar nu vrijwel dagelijks klassieke schepen en slepers voorbij zien komen. Van de stoere Noldina (bijna honderd jaar oud) tot kleine, strak in de lak zittende Spes en Elisabeth. 

Er blijken namelijk net buiten de Hoeksche Waard heel wat particulieren en organisaties te zijn die zo'n oude sleepboot varende houden én tot in de puntjes onderhouden. 

Tijdens warme dagen zorgt een verblijf langs de rivier niet alleen voor verkoeling, maar heeft het dus ook andere voordelen. Informatie over het varende erfgoed kan men vinden op een hele uitgebreide website van de federatie voor Varend Erfgoed: https://www.fven.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden