Logo hetkompasonline.nl


Dis Groenhoff (links) bij door haar gemaakt servies en Ingrid van den Oord. 'Art Undercover' is nog te zien op woensdag 13 september van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur.
Dis Groenhoff (links) bij door haar gemaakt servies en Ingrid van den Oord. 'Art Undercover' is nog te zien op woensdag 13 september van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag 16 september van 10.00 tot 16.00 uur. (Foto: Alie't Hooft)

Beeldend kunst blijkt perfecte match met historisch fort

  Cultuur

Numansdorp - Beeldend kunstenaars Dis Groenhoff en Ingrid van den Oord exposeren momenteel op een bijzondere en bovenal onverwachte locatie. Fort Buitensluis blijkt daartoe onvermoede talenten te bezitten. De historische elementen en de eigenaardigheden van de cellen in het fort vormen een perfecte match met het beeldend werk van beiden.

De beheerders van het fort waren niet direct zo enthousiast als de kunstenaars zelf over het houden van een kunstexpositie op deze plek. "We hebben hier veel wateroverlast en schimmel en dat combineert niet zo goed met kunst" legt beheerder Yvonne Leget uit. "Maar we willen meer met het fort gaan doen, mensen moeten terugkomen voor iets nieuws en dat is deze keer kunst."

Geïnspireerd door de sfeer

Beide kunstenaars zijn geïnspireerd door de sfeer en de mogelijkheden om te exposeren in het fort met al zijn geheimzinnige ruimtes, beschut door dikke muren (Art Undercover). Zij tonen een selectie uit bestaand werk, toegespitst op de locatie. Met name de kunstwerken van Ingrid van den Oord vertellen een verhaal van onmacht, druk door teveel informatie, richting kwijt zijn, onverwerkte zaken en... hoop. Daarnaast schrijft Ingrid gedichtenbundels (2013 'Zwarte olijven in honing', 2017 'Kanaalrat') en is zij Dichter van de Hoeksche Waard.

Lijkwades

Ook Dis Groenhoff exposeert objecten van machteloosheid zoals een muur van opengewerkte stenen, deels gevuld met vilt als protest tegen teveel mensonwaardige muren in de wereld en zuiltjes ter herinnering aan de aanslag bij Charly Hebdo in Parijs. Inspiratie voor deze objecten ontstond door nare incidenten, maar ze zijn helaas nog actueel. Daarnaast toont Dis lijkwades van gevilt wol op de plaats waar voorheen soldaten sliepen in hangmatten in het fort. Dis: "Ik wil later niet in een kist. Het is wat voorbarig, maar ik ben sinds mijn jeugd met textiel in de weer en zocht een persoonlijke manier om als de tijd daar is in gelegd te worden." Zij maakt deze gepersonaliseerde lijkwades ook op bestelling.

Art Undercover

De dubbelexpositie 'Art Undercover' is nog te zien in Fort Buitensluis op woensdag 13 september 2017 van 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag 16 september 2017 van 10.00 tot 16.00 uur. Beide kunstenaars zijn dan aanwezig om bezoekers te woord te staan. Informatie over het fort is te vinden op www.fortbuitensluis.nl.

Aankoop Fort Buitensluis

Gemeente Cromstrijen is nog steeds in gesprek met het Rijks Vastgoed Bedrijf (RVB) over aankoop van het fort. Stichting Fort Buitensluis hoopt dat binnenkort echt de knoop wordt doorgehakt. Plannen voor restauratie van het fort hebben zij allang op de plank liggen. "We zijn heel ambitieus en nog net zo enthousiast als toen we begonnen", vertelt Yvonne Leget, die samen met haar man Eric het fort beheert.

Nieuwe ontwikkelingen

Yvonne vertelt dat er dit seizoen weer nieuwe ontwikkelingen waren op het fort. "We draaiden hetzelfde programma van open dagen, maar het blootleggen van verborgen geheimen gaat door. Zo zijn nu enkele schuttersputjes zichtbaar gemaakt, daaruit werd het fort richting de weg beveiligd. Ook hebben we een trekpontje gemaakt om de gracht over te steken. Vooral kinderen vinden dit leuk" vertelt Yvonne.

(Tekst en foto: Alie 't Hooft)

Reageer als eerste
Meer berichten