Logo hetkompasonline.nl


In juli 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg, geboren en getogen in Strijen Sas, als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen.
In juli 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg, geboren en getogen in Strijen Sas, als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen. (Foto: PR)

'Zoek de Suze in jezelf' moet vrouwen aansporen

  Politiek

Hoeksche Waard - Om vrouwen te enthousiasmeren voor het politieke ambt, lanceert Miranda den Tuinder (fractievoorzitter D66 Cromstrijen) de campagne 'Zoek de Suze in jezelf'.

Zaterdag 16 september 2017 is de aftrap in Museum Hoeksche Waard. Tot juli 2018 zijn er activiteiten rondom dit thema, dan is het precies 100 jaar geleden dat Suze Groeneweg, geboren en getogen in Strijen Sas, als eerste vrouw in de Tweede Kamer werd gekozen. De op 4 maart 1875 geboren Susanna (Suze) Groeneweg werd als bestuurslid van de SDAP op 3 juli 1918 door 569 mannelijke stemmen als eerste vrouwelijke parlementslid in de Tweede Kamer gekozen.

Rolmodel

Miranda den Tuinder: "De Hoeksche Waard heeft meerdere vrouwelijke wethouders en burgemeesters gekend. Toch vind ik het onbegrijpelijk dat er momenteel zo weinig vrouwen een functie als volksvertegenwoordiger ambiëren." Met de Suze Groeneweg als rolmodel wil Den Tuinder de aandacht vragen van vrouwen en ze wijzen op het belang van hun inbreng in de politiek.

Programma

Het programma op 16 september is heel divers. Om 14.00 uur is er een lezing door Monica den Boer, woonachtig in de Hoeksche Waard. Zij is momenteel 'wachtkamerlid' voor D66 en is de eerst opvolgende om een zetel te verwerven in de Tweede Kamer als haar partij gaat meeregeren. Daarna wordt aan de hand van stellingen een paneldiscussie gevoerd. Voor diegenen die dat willen, is er een korte rondleiding door het museum, waarbij het schoolklasje van Suze Groeneweg in Boerderij Oost Leeuwenstein wordt bezocht.

Aanmelden

De bijeenkomst vindt plaats op 16 september 2017 in Museum Hoeksche Waard aan Hofweg 13 in Heinenoord. Zie ook www.museumhw.nl. Aanvang programma 14.00 uur. Aanmelden is gewenst via suzegroenewegcampagne@gmail.com. De toegang is gratis. "Vrouw, man, jong, oud, welke culturele achtergrond of politiek kleur je ook hebt, iedereen is welkom" benadrukt Miranda den Tuinder.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox