Johan van Dam wordt tijdens nieuwjaarsreceptie gehuldigd als erelid van SHO. (Foto: Bas van den Berg)
Johan van Dam wordt tijdens nieuwjaarsreceptie gehuldigd als erelid van SHO. (Foto: Bas van den Berg)

Erelid Johan van Dam kan geen dag zonder 'zijn SHO'

  Sport

Oud-Beijerland - Johan van Dam is tijdens de nieuwjaarsreceptie gehuldigd als erelid van SHO. De 63-jarige Oud-Beijerlander is een van de elf nog in leven zijnde ereleden bij de zaterdag eersteklasser, die in 1930 is opgericht. Jan van Orsouw, Jan Meijsen, Ad de Vroed, Andre Wander, Ingen Visser en Jaap den Boer werden gekroond tot lid van verdienste.

Naast eventuele promotie naar de hoofdklasse dit seizoen geldt de huldiging van leden jaarlijks als een hoogtepunt binnen de vereniging. Dat is niet vreemd omdat SHO steeds dichter bij de 1200 leden komt en ruim honderd vrijwilligers heeft om de club draaiende te houden. Op een wedstrijddag komen er alleen al 50 á 60 in actie. Johan van Dam is 37 jaar lid van SHO en is al die jaren sterk betrokken bij de grootste voetbalclub in de Hoeksche Waard. Hij is beheerder van de kantine, maakte deel uit van de ledenraad, had vijf jaar zitting in het bestuur en gaf met zijn vrouw EHBO-lessen aan leerlingen van groep 8 op de basisscholen. Verder is hij chauffeur op de bus van Stichting Zomerkind uit Nieuw-Beijerland en zijn vrouw begeleidster.

Bij kleinzoon langs de lijn

Dat het leven van Johan van Dam uit zijn gezin en SHO bestaat mag duidelijk zijn. Het werk voor de voetbalclub nam grote vormen aan toen hij in 2010 afscheid nam als directeur van Koni en zijn werkterrein verlegde naar De Kikkershoek. "Als er tijd over is, wordt die besteed aan het volgen van wedstrijden van m'n kleinzoon Siem bij de Grashoppers. Cees Nobel die vorig jaar is gestopt met voetballen en vele jaren aanvoerder is geweest van SHO, is zijn vader."

Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat 

"Ik kan als het ware geen dag zonder SHO. Elke dag heb ik een programma van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ik ben blij dat we tussen Kerst en Nieuwjaar een paar dagen vrij zijn geweest. Een beetje rust kan af en toe geen kwaad, SHO is gewoon een bedrijf. De kantine is vijf dagen per week geopend en op zaterdag van 7.00 uur 's morgens tot 19.30 uur 's avonds."

Grootste kroeg van de Hoeksche waard

Omdat voetbalclub SHO wordt gesteund door een professionele organisatie, doet met name de KNVB steeds meer een beroep op VV SHO om voetbalwedstrijden of toernooien te organiseren en de velden beschikbaar te stellen. Ook deze sportevenementen zorgen voor extra toeloop in de kantine van de Oud-Beijerlandse voetbalclub. "De meeste barmedewerkers zijn bij SHO gediplomeerd", vervolgt Johan van Dam. "Ik doe zelf samen met Heleen de Jong de inkoop. En de kantinecommissie wordt gevormd door mijzelf als voorzitter, Heleen de Jong, Sjaak Klerkx en Ton Stam. Er komt tegenwoordig heel wat bij kijken om een voetbalkantine te kunnen runnen. Je moet op de hoogte zijn van alles wat met wetgeving voor de horeca te maken heeft. Van de kantine van SHO wordt gekscherend wel eens gezegd dat het de grootste kroeg in de Hoeksche Waard is. Zo druk kan het zijn."

Roots

Johan van Dam voelt zich een echte Spuidorper, al liggen zijn roots in Schiedam. "Ik heb gevoetbald in het vijfde elftal van HBSS, toen de tweede klasse zaterdagvoetbal nog het hoogste was. Voor die tijd turnde ik bij de vereniging DOK in Schiedam. Na m'n verhuizing naar Oud-Beijerland is SHO al gauw in beeld gekomen. Van m'n twee zoons is Rutger op zijn veertiende jaar gestopt. Jurriaan speelt in het vierde elftal en zijn zoon Siem bij de pupillen. Door mijn oudste zoon ben ik bij Steeds Hooger terecht gekomen. Hoewel we in de winterperiode zitten, is de rust voor het kantinepersoneel alweer voorbij."

(Tekst en foto: Bas van den Berg).

Meer berichten