Het OHW-debat 'Ondernemers en Techniek' bij Toyota-dealer Louwman en Peugeot-dealer Blauwendaal.
Het OHW-debat 'Ondernemers en Techniek' bij Toyota-dealer Louwman en Peugeot-dealer Blauwendaal. (Foto: Spencer Lips/Interlink)

Geschoolde jongeren zijn taak voor ondernemers, overheid en onderwijs

  Zakelijk

Oud-Beijerland - Ondernemers, overheid en onderwijs moeten met elkaar optrekken om (technisch) geschoolde jonge werknemers te behouden voor de Hoeksche Waard. De inzet van een projectmanager kan dit proces gaande houden en ervoor zorgen dat het onderwijsaanbod en de vraag bij bedrijven beter op elkaar zijn afgestemd.

Vooral technische bedrijven constateren dat jongeren die hun opleiding hebben afgerond niet altijd voldoende kennis hebben om meteen aan de slag te gaan. Dat ligt aan de opleiding, maar ook aan de razendsnelle technoloigische ontwikkelingen. Dat was de conclusie tijdens het OHW-debat 'Ondernemers & Techniek' bij Toyota-dealer Louwman en Peugeot-dealer Blauwendaal in Oud-Beijerland.

Na studie niet meer terug

Het debat werd donderdag geleid door Harry-Jan Bus, een Rotterdamse ondernemer die in de Hoeksche Waard woont. Zeker in de automobielbranche gaan technische ontwikkelingen zo snel dat het voor de ondernemers zelf al een kunst is om bij te houden. Laat staan voor jongeren die net van school komen. Vmbo-niveau sluit onvoldoende aan en voor mbo-niveau moeten jongeren naar de stad. Een deel van hen komt na de studie niet meer terug. "Juist daarom moeten we bedrijvigheid creëren. Het gaat om de vitaliteit van ons eiland", vindt wethouder Piet van Leenen. "Als je als bedrijf hot genoeg bent, komen ze wel terug", liet ondernemer Ger Snijders weten.

Investeren in jonge werknemers

Of kies ze er op uit, gaf Arjan Holleman van Schot Reclame als tip. "Ik zoek bij het Grafisch Lyceum stagiaires uit de Hoeksche Waard, die bied ik graag werk aan." Ondernemers moeten ook willen investeren in jonge werknemers, was het advies van de regionale uitzendbranche. "Hoeksche Waardse bedrijven betalen rond het minimumloon, maar jongeren gaan voor het geld", zei Frances Pas van Olympia Uitzendbureau. Die constatering werd niet gedeeld door Sander Ros van RoosRos Architecten. "Jongeren zijn juist op beleving gericht. Als een bedrijf er goed op staat, wil iedereen daar werken."

Vernieuwende ideeën 

Sta ook open voor de visie van de jeugd, gaf Nico de Pijper van zorgorganisatie Zorgwaard aan. "Wij redeneren nog steeds vanuit het principe hoe wij het willen maar onze vele leerlingen en stagiaires hebben heel vernieuwende ideeën.'' Aan het eind van het debat riep OHW-voorzitter Steven Corijn op met elkaar te blijven optrekken: overheid, ondernemers en onderwijs. "Het gaat om de samenhang, daar kan een projectmanager voor zorgen."

Actief College

Wethouder Harry van Waveren haakte daar op in. "Het Actief College gaat nieuw bouwen, maak als ondernemer uw wensen kenbaar, zodat nieuwe machines ertoe leiden dat jongeren op niveau worden geschoold."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox