Fraaie historische plaat. In de loop der jaren kreeg de brandweer steeds professioneler materiaal om te blussen. (archieffoto Brandweer Oud-Beijerland)
Fraaie historische plaat. In de loop der jaren kreeg de brandweer steeds professioneler materiaal om te blussen. (archieffoto Brandweer Oud-Beijerland)

75 jaar Brandweervereniging Oud-Beijerland

De brandweervereniging in Oud-Beijerland bestond op donderdag 1 juli 75 jaar. De vereniging hield zich de eerste 50 jaar vooral bezig om het brandweerwerk zo goed mogelijk te organiseren, de laatste 25 jaar is het meer een personeelsvereniging met jaarlijks tal van activiteiten. Want dat is goed voor de binding en de boog kan immers niet altijd gespannen staan.

Door Conno Bochoven

Oud-Beijerland - De brandweer was er uiteraard al veel eerder dan 1946. Lang geleden werden branden bestreden met het simpelweg doorgeven van emmers water en brandbaar materiaal weghalen. 'Iedere man tussen 20 en 49 jaar was verplicht bij de brandweer', vertelt Bas de Koning. Hij dook in het verleden want het is al langere tijd een wens binnen de vereniging om een boekje uit te brengen over de historie van de brandweer in Oud-Beijerland. En het jubileum is een mooi moment. 'Het is opvallend', vervolgt De Koning, 'dat er al heel vroeg vooral regels en verordeningen waren in de gemeente om brand te voorkomen. Branden blussen was lastig en werd pas goed mogelijk toen de brandweer met pompen en handbrandspuiten ging werken. Daardoor werd het werk echter ook ingewikkelder, er was te weinig efficiency en er liepen teveel mensen rond. Daarom is besloten een 'Oud-Beijerlandsche Brandweer Vereeniging' op te richten om de organisatie goed op poten te zetten.' Al in 1947 was het eerste uitje, naar de Amsterdamse Brandweerschool. Later kwam een docent van die school naar Oud-Beijerland voor instructieavonden. Inmiddels is de brandweer al jaren een geoliede vrijwilligersorganisatie en ligt de nadruk bij de vereniging meer op ontspanning. 'Dat is belangrijk, want we willen de leden, en met name de jongeren, er graag bij houden', zegt Ploegchef Bas van de Wetering, 'mensen switchen tegenwoordig heel snel. We drinken gezellig wat na afloop van een oefenavond.' Maandelijks schuiven ook oud-leden aan. 'We hebben veel van hen geleerd, we koesteren met respect de historie. Ze horen er nog steeds helemaal bij en zo houden we de verbinding,' vult Stephan Toers Bijns aan, 'we organiseren allerlei leuke dingen, van sportief tot culinair, uitjes of een pubquiz. Binnen de club zijn de 'Reisjes met de meisjes' heel populair, want ook de partners horen er bij natuurlijk.'
En dan is er nog de in Oud-Beijerland zeer bekende oude brandweerwagen, de "Spuit 11", geschonken door KONI. De brandweer toert er al vele jaren mee door het Spuidorp op allerlei evenementen, vrolijk toeterend met een met kinderen volgeladen open wagen.