Janny den Dekker (l) en Liesbeth Benard bij het uitnodigende spandoek aan de gevel van de kerk. (foto: Koos Romeijn)
Janny den Dekker (l) en Liesbeth Benard bij het uitnodigende spandoek aan de gevel van de kerk. (foto: Koos Romeijn)

Bethelkerk wil verbindende factor zijn

“De kerk is meer dan een gebouw”, zeggen Liesbeth Benard en Janny den Dekker, vrijwilligers van de Bethelkerk in Poortwijk. De komende weken zet een team vrijwilligers de Bethelkerk in het zonnetje.

Door Sieka Romeijn-Hedmann

Huis aan huis wordt een zonnige flyer verspreid met de tekst ‘Groeten uit de Bethelkerk’. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de wekelijkse openstelling van de kerk op woensdagen van 14 tot 16 uur. Voor de ontvangst van bezoekers tijdens de open uren zorgt een team van 12 vrijwilligers. De Bethelkerk vormt samen met de Dorpskerk aan de Kerkstraat de Hervormde gemeente Oud-Beijerland. De Dorpskerk is al jaren open op woensdagmiddag. Voor de Bethelkerk geldt dat nu ook. De middag staat open voor iedereen, zowel volwassenen als kinderen. Ook zonder kerkelijke binding is men van harte welkom. ‘’Het idee is begin Coronatijd ontstaan. De kerk ging dicht en er was geen gelegenheid om naar de eredienst te gaan en elkaar te ontmoeten. Voor ons reden de deur van de kerk op woensdagmiddagen open te zetten’’, lichten Liesbeth en Janny toe. Gemeenteleden kwamen soms langs om even op hun vertrouwde plekje in de kerk te kunnen zitten. Veel mensen genieten nu van hun vakantie, maar voor wijkbewoners die thuis blijven kan dit een stille en eenzame tijd zijn. Wij denken dat er juist in deze periode extra behoefte is aan contact. Met de flyers laten we bewoners weten dat zij op woensdagmiddag bij ons welkom zijn voor een gesprekje en koffie.’’ Poortwijkers kennen de Bethelkerk als ‘een gebouw in hun wijk’. De mensen zijn bij binnenkomst dan ook verrast door de huiselijke sfeer van de kerk met in de hal een tafel met stoelen. ‘’Wij zijn een laagdrempelige kerk die verbindend wil zijn in deze wijk’’, benadrukken Liesbeth en Janny. ‘’Het is belangrijk dat deze kerk niet alleen een gebouw is voor erediensten, maar ook een sociale functie vervult. Daaraan willen wij meer bekendheid geven. Daarom hangt er iedere maandag tot woensdag een spandoek aan de gevel van de kerk met de tekst van de openstelling.’’ Voor kinderen is er een speurtocht in de kerk uitgezet. ‘’Kids zijn nieuwsgierig en vindingrijk. Wat betekent Ps op dat bord? Ik weet het, aldus een bezoekertje: Play Station!’’ Op vrijdag zijn kinderen van 18.30 tot 20.00 uur ook welkom bij de kidsclub. ’’Wijkbewoners, schroom niet, kom kennis maken’’, nodigen Liesbeth en Janny uit. ‘’Wij staan klaar om u te ontvangen en een praatje met u te maken.’’

Klok Sabina in kerktoren 
De Bethelkerk bestaat 20 jaar, een kleinschalig gebouw passend in de omgeving. Bij het ontwerp was het duidelijk dat de kerk een toren zou krijgen, maar tot voor kort was er geen luidklok. De klok in het voormalig verzorgingstehuis Sabina kreeg geen plek in het nieuwbouwcomplex. Sinds kort prijkt deze klok in de toren van de Bethelkerk.