De Haringvlietbrug heeft te kampen met een klep die in slechte staat is. De snelheid van het verkeer moet daarom omlaag. Omliggende gemeenten zijn er niet blij mee. (foto: pr Rijkswaterstaat)
De Haringvlietbrug heeft te kampen met een klep die in slechte staat is. De snelheid van het verkeer moet daarom omlaag. Omliggende gemeenten zijn er niet blij mee. (foto: pr Rijkswaterstaat)

Gemeenten 'overvallen' door snelheidsbeperkingen op de Haringvlietbrug

De gemeentebesturen van Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee zijn verrast door de berichtgeving van Rijkswaterstaat over langdurige en ingrijpende maatregelen voor het verkeer over de Haringvlietbrug. 

Hoeksche Waard - Het voorstel zoals dat nu voorligt, het voor een periode van meer dan 2 jaar verlagen van de maximum snelheid naar 50 km per uur en het afsluiten van een rijbaan per rijrichting, is voor beide gemeentebesturen onaanvaardbaar. De bereikbaarheid van de eilanden wordt hierdoor te sterk aangetast en de economische schade zal enorm zijn. Maar ook West-Brabant en Zeeland zullen de gevolgen ondervinden. En het zal een enorme verkeersdrukte op de A16 bij Dordrecht, de N57 en een terugslag van het verkeer op de ruit rond Rotterdam geven, is de vrees.
Beide gemeentebesturen hebben inmiddels initiatieven genomen om ook met andere buurgemeenten en de provincie te overleggen over het besluit van de Minister. Het is belangrijk om gezamenlijk hierin op te trekken en met Rijkswaterstaat en de minister in gesprek te gaan over alternatieven of oplossingen.

Veiligheid
Uiteraard staat de veiligheid voorop, maar Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee willen graag kijken naar andere mogelijkheden die minder en minder langdurige hinder voor het wegverkeer opleveren. De bereikbaarheid van en naar de eilandgemeenten en de verbindingen met omliggende gebieden staan hoog in het vaandel. Er moet goed gekeken worden naar alternatieven. Dat de Haringvlietbrug in slechte staat is, is al veel langer bekend. De gemeentebesturen vragen zich af of het uitgangspunt van Rijkswaterstaat dat de brug open moet kunnen voor recreatief scheepvaartverkeer overeind kan blijven als dat leidt tot zoveel langdurige problemen voor het wegverkeer en zoveel economische schade. Er kan ook gekeken worden naar trajectcontrole op de brug of het openstellen van een rijbaan voor openbaar vervoer en hulpdiensten.

Lagere snelheid
Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft besloten om de snelheid op de Haringvlietbrug tot aan renovatie naar 50 km/u te verlagen en het verkeer op en rond de brug over één rijstrook te laten rijden. Eenmaal per week wordt de brug bij uitzondering gedraaid na inspectie. Wekelijkse inspecties en aandraaien van de klemmen volstaan niet meer. Zonder aanvullende maatregelen wordt de kans steeds groter dat er een klem of plaat loskomt van de brug. Dit levert een potentieel gevaar op, niet alleen voor de scheepvaart maar ook voor het wegverkeer. Om een veilig gebruik van de brug tot aan vervanging van de klep in 2023 te garanderen is daarom besloten tot deze maatregel.
Rijkswaterstaat bereidt de snelheidsverlaging op dit moment voor. Dit duurt naar verwachting twee tot drie weken. Tot die tijd blijft de brug intensief gemonitord waarmee de brug veilig gebruikt kan blijven worden. Rijkswaterstaat heeft berekend dat het afsluiten van één rijstrook op de Haringvlietbrug voor het wegverkeer leidt tot forse files op de A29 en op de A16 (uitwijkroute). Een deel van het verkeer wordt hierdoor een alternatief geboden of gaat buiten de spits reizen. De extra reistijd rond de Haringvlietbrug tijdens een avondspits op een werkdag kan dan uitkomen op ongeveer 30 minuten.
De trillingen in de klep van de brug zullen verminderen door het verlagen van de maximum snelheid op de brug is de verwachting. Of deze maatregel het lostrillen van de klemmen helemaal voorkomt is nog niet duidelijk.
Rijkswaterstaat monitort het effect van de maatregel. Als de maatregel effectief blijkt te zijn, dan kan de brug mogelijk weer vaker bediend worden voor de hoge scheepvaart. Op dit moment is er voor hoge scheepvaart slechts een opening per week, direct volgend op een inspectie van de klemmen. Bij onvoldoende resultaat kunnen extra maatregelen nodig zijn.