Groot Avondrood. (foto: Ton Schilperoord)
Groot Avondrood. (foto: Ton Schilperoord)

Een nachtvlindernacht levert heel wat op

Op een avond houden we een nachtvlindernacht, het kriebelt in mijn buik….. Wat voor weer geven ze op? Gelukkig geen regen. Het blijft half bewolkt en ca. 16 graden. Lijkt een gunstige nacht te worden. Nog even kijken wanneer de zon ondergaat, want tegen de schemering gaan we beginnen.

Door Ton Schilperoord

'Heb ik nu alles? Even checken. Het laken, de stokken om het doek overeind te zetten, de haringen om het met scheerlijnen vast te maken, de kabelhaspel en de lamp. 
De boeken voor micro- en macro vlinders om ze te kunnen determineren, m’n camera om uiteraard foto’s te maken (dat maakt het determineren achteraf makkelijker) en zaklantaarn. Oh ja, ook nog iets om te eten en te drinken. Het kan wel eens een lange avond worden. Poe, ik vergeet haast m’n schrijfgerei en notitieboekje.

Smeer
Soms zetten we ook een lichtval en hebben we smeer op bomen gedaan. Sommige vlinders komen niet op licht af en wel op smeer. Smeer is een mengsel van zoetigheid vermengd met alcohol. Alcohol is voor het verspreiden van geur, waar ze dan op af komen.
Alle spullen in de auto geladen en op weg naar de afgesproken locatie. Daar gekomen ontmoet ik de andere nachtvlinderaars.
Even bijpraten en gezamenlijk zetten we het laken op. En nu maar wachten of de nachtvlinders zich laten zien….. Ja, is dat een klein motje of toch niet? Nee, het blijkt een schietmot te zijn, die hoort er niet bij, jammer.

Pijlstaarten
Maar dan komen er: spanners, spanneruilen, uiltjes, grasmotten, vedermotten, éénstaartjes, bladrollers en zelfs pijlstaarten! Dan is het inmiddels al over twaalven.
Heel de avond brengen we de vlinders in kaart, hoeveel soorten en ook het aantal van dezelfde soort. Soms moeten we overleggen welke nachtvlinder het is.
Om kwart voor twee stoppen we en ruimen alles op.
We schudden het laken uit als we de lamp hebben uitgedaan en kunnen de nachtvlinders weer hun eigen weg gaan.
Zo gaan ook wij weer huiswaarts en is het kwart over twee wanneer ik thuis ben. Alles weer uit de auto geladen met een voldaan gevoel en een glimlach op m’n gezicht, want we hebben toch aardig wat nachtvlinders kunnen scoren. En er zaten ook nog bijzondere soorten bij.

Bevindingen
De week die volgt verdiepen we ons in de gemaakte foto's van de nachtvlinders, stemmen met de toen aanwezige mensen onze bevindingen af en stellen een lijst samen met de waargenomen vlinders en het aantal per soort. Variërend van nog geen 15 tot wel ruim 60 verschillende nachtvlinders. Wat is Gods schepping toch mooi!'

Pauwoogpijlstaart. (foto: Ton Schilperoord)