Mark Vroegop (met wit shirt) biedt de petitie aan aan wethouder Van Waveren. De anderen op de foto zijn belanghebbenden en wonen allen aan de N217.
Mark Vroegop (met wit shirt) biedt de petitie aan aan wethouder Van Waveren. De anderen op de foto zijn belanghebbenden en wonen allen aan de N217.

Omwonenden N217 zijn herrie zat

Algemeen

Niet de geluidsnormen steeds omhoog bijstellen, maar de geluidsoverlast terugdringen. Dat wil een groep bewoners aan de N217 tussen de rotondes Langeweg en Randweg in Oud-Beijerland. En dat probleem speelt ook elders in de Hoeksche Waard.

Oud-Beijerland - De Belangengroep geluidsoverlast N217 bood vorige week de resultaten van een gehouden petitie aan op het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Wethouder Harry van Waveren pakte het pakket steunbetuigingen aan. De Belangengroep wordt vertegenwoordigd door Kees de Vlaam, Mark Vroegop en Frans Wensing. 
‘Voor ons als bewoners is de provinciale weg N217 al jarenlang een bron van overlast door lawaai en fijnstof’, stellen ze in de petitie. ‘Doordat de dorpen aan de westkant van de Hoeksche Waard gestaag groeien, neemt de overlast steevast toe. Met alle gevolgen voor onze gezondheid van dien.’

Meer verkeer
Niet alleen aan de N217 ervaren bewoners veel geluidsoverlast. Ook Hoeksche Waards breed speelt dit op veel plekken. Uitbreiding van dorpen leidt immers tot steeds meer verkeer.
Al jarenlang wordt door de gemeente de geluidsnorm voor de nieuwbouw verhoogd. Zo werd al in 2016 in Oud-Beijerland een hogere waarde vastgesteld voor de bouw van het zorg-/ wooncentrum Rembrandt en de woonwijk ernaast. En ook voor de toekomstige projecten zoals de Ooststaete, het Lievenshof en Tiny Houses is door de gemeente een hogere geluidswaarde vastgesteld.
Maar dat is níet de oplossing vindt de Belangengroep. ‘Om de geluids- en fijnstofoverlast terug te dringen, moet de geluidsnorm niet omhoog maar moet de geluidsoverlast omlaag!’

Veel respons
In korte tijd kreeg de petitie die onder de bewoners van de N217 werd gestart veel respons. Donderdag 8 juli kreeg Harry van Waveren, wethouder verkeer van de gemeente Hoeksche Waard het pakket. De verwachting werd daarbij uitgesproken dat de gemeente Hoeksche Waard en de Provincie Zuid-Holland op zullen komen voor de burgers en met oplossingen komen.
Volgens de woordvoerders ‘werd ruimschoots de tijd genomen om naar onze bezwaren te luisteren. Door de wethouder werd voorgesteld dat er in eerste instantie een verkeersmeting komt. De uitkomst daarvan zal bepalend zijn voor eventuele verdere maatregelen. Wij hopen er het beste van!’
Over het stelselmatig verhogen van de geluidswaarde door de gemeente moeten nog gesprekken met de gemeente Hoeksche Waard gevoerd worden.

Wie de Belangengroep daarin wil ondersteunen of belang heeft bij een aanvaardbare geluidsnorm, kan contact opnemen met Frans Wensing via het mailadres: franswensing@telfort.nl.