Een leerling van basisschool Het Anker biedt één van de nabestaanden een exemplaar van het boek over 'De tien van Moeder' aan.
Een leerling van basisschool Het Anker biedt één van de nabestaanden een exemplaar van het boek over 'De tien van Moeder' aan.

'Door de verhalen blijft deze geschiedenis levend'

Het nieuwe boek ‘De tien van Moeder’ is uit. Het werd gepresenteerd door Museum Hoeksche Waard in de Nederlands Hervormde kerk in Heinenoord.

Heinenoord - Het boek gaat over de 10 gevangenen die in 1945 aan de Provincialeweg N217 in Heinenoord werden geëxecuteerd.
Wethouder Harry van Waveren mocht namens de gemeente en Museum Hoeksche Waard de eerste exemplaren uitreiken aan de nabestaanden die speciaal voor deze gelegenheid waren uitgenodigd. Hij werd hierbij geholpen door kinderen van Het Anker uit Heinenoord, de basisschool die het monument ‘Moeder' heeft geadopteerd. Na de bijeenkomst ging het gezelschap naar het monument om daar een krans te leggen.
Het boekje is geschreven door een speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep van Museum Hoeksche Waard, onderdeel van de werkgroep 75 Jaar Vrijheid. De afgelopen 1,5 jaar ploos de werkgroep, bestaande uit Dinie Heijden, Gonnie Nibbering, Janny Roos, Dick Snijders en Sija Spruit, vele archieven uit en keerden zij het internet binnenstebuiten op zoek naar informatie over de 10 mannen. Wie waren ze, waar kwamen ze vandaan en wat deden ze in de oorlog waardoor ze uiteindelijk in de Hoeksche Waard zo jammerlijk aan hun einde kwamen.
De bijeenkomst was al een paar keer uitgesteld door corona. Een klein geluk bij een ongeluk, want in de tussentijd haalde de werkgroep nog wat extra informatie boven water die in het boek verwerkt kon worden.

Slachtoffers van elders

Eerst vertelde Dinie Heijden namens de werkgroep over de aanleiding om het boek te schrijven, de zoektocht en hoe alle namen uiteindelijk een gezicht kregen. Dit werd afgewisseld met liedjes die Ziggy Alberts, een Australische singer-songwriter en achterkleinzoon van een van de 10 mannen, voor deze gelegenheid beschikbaar stelde. Ook droeg de Hoeksche Waardse kunstenares Ingrid van den Oord 2 gedichten voor: het gedicht dat zij vorig jaar maakte voor 75 jaar Vrijheid en een gedicht dat zij speciaal voor deze gelegenheid schreef. Hierbij werd zij begeleid door basgitarist Tymen van der Wijk. Hierna mocht Harry van Waveren, wethouder Erfgoed en Monumenten, de eerste exemplaren van ‘De tien van Moeder' uitreiken aan de nabestaanden. Na de bijeenkomst ging het gezelschap naar monument ‘Moeder'. Daar werden de namen voorgelezen, gevolgd door 1 minuut stilte. Er werden kransen en bloemen gelegd door Van Waveren, directeur Dirk List van Museum HW en de nabestaanden.