Burgmeester Bram van Hemmen opende de nieuwe 'Kringloods'. Hij knoopte een lint los bij de toegang. (foto: Arie Pieters)
Burgmeester Bram van Hemmen opende de nieuwe 'Kringloods'. Hij knoopte een lint los bij de toegang. (foto: Arie Pieters)

'Achter alle verdwaalde spullen in de kringloop zit een verhaal'

 Op zaterdag 10 juli is er een nieuwe kringloopwinkel in ’s-Gravendeel geopend: De Kringloods aan de Kerkstraat 23. 

's-Gravendeel - De Kringloods is een ruime winkel geworden met nette tweedehands spullen, kleine prijzen, een verrassend assortiment, en op de kledingafdeling zijn zelfs twee fraaie pashokjes van steigerhout getimmerd. In de koffiehoek wordt gratis goede koffie geschonken. Verdwaalde spullen krijgen een nieuwe kans in kringloopwinkel De Kringloods.

Kale loods
‘Al die spullen die zomaar weggegooid zouden worden, daar kan ik niet tegen,’ zegt initiatiefnemer Huibertje Blok (29). Voordat de nieuwe kringloopwinkel van ’s-Gravendeel op 10 juli open kon was er kort voor die tijd nog genoeg te doen. Meubels worden neergezet, snoertjes van lampen gecontroleerd, boeken in kasten gezet, kleding gesorteerd. Een kale loods verandert in een gezellige plek waar je eens een hele tijd ongestoord wilt rondsnuffelen.

Organiseren 
Wie durft er een grote winkel te bedenken midden in de coronatijd, en te starten terwijl fysieke winkels nog maar net weer open mogen?
Het begon eigenlijk allemaal met de presentatie die een grote kringloopwinkel uit Ridderkerk in 2020 gaf voor een zendingscommissie. ‘Dat verhaal sprak me heel erg aan’, zegt Huibertje. ‘Het valt te organiseren, dacht ik - als je weet hoe je het moet doen kun je gewoon een kringloopwinkel beginnen.’
En tegelijk besefte ze: je hebt een goede groep mensen nodig om dit te laten slagen. ‘De kringloopwinkel in Ridderkerk is gestart vanuit een grote kerkelijke gemeente. Ik hoor zelf bij een kleine kerk in Puttershoek. Hoe mooi zou het zijn als wij dit met meer kerken in de buurt zouden gaan doen, en met de opbrengst zendingsorganisaties en goede doelen steunen?’
En daarom riep ze tegen Lijntje Vat (40) in de Jumbo: ‘Ik heb een droom… zullen we een kringloopwinkel beginnen?’ ‘Die droom heb ik ook!’ zei Lijntje, die haar leven lang al een zwak heeft voor doorleefde spullen. En zoiets geldt ook voor Alida van Leeuwen (41): ze wordt altijd blij van kringloopwinkels. ‘Je vindt er alle kleuren, alle stijlen, altijd iets voor jou ertussen.'

Het pand 
De volgende stap was: een pand vinden. ‘We keken heel anders naar de gebouwen in ’s-Gravendeel. We zijn het hele dorp rondgesjeesd.’ Dat was een hele zoektocht. Totdat ze Marja van der Linden van 2e Hands, een 2e Kans spraken, die juist zou stoppen met haar kringloopwinkel aan de Kerkstraat. Zij wees erop dat het pand naast haar winkel vrij zou komen: een grote, diepe loods met een tweede verdieping plus een zolder.
Toen bleek dat ze dat pand konden huren, ook omdat de verhuurder meedacht over een schappelijke prijs en zelfs de eerste drie maanden van de huur sponsorde, kwam alles in een stroomversnelling. Zo’n kringloopwinkel is eigenlijk de wereld in het klein: ‘Overal zijn mensen voor.’ De een is goed in administratie, een ander kan lampen repareren, een derde haalt het onkruid voor de deur weg. Voormalig timmerman/aannemer Maarten van Leeuwen trommelde een paar vakmannen op en met elkaar maakten ze een prachtige toonbank en keuken van steigerhout, plus pashokjes en stellingen.
Ook binnen het bestuur zie je hoe ieders kwaliteiten worden benut: Anneke Kooistra (49) neemt de koffiehoek voor haar rekening, Christianne Paans (36) let op de uitgaven, Trudy Roebersen zorgt dat de speelgoedruimte er top uitziet. ‘En waar Lijntje heeft gelopen, is alles opeens piekfijn in orde’, zegt Huibertje. ‘Fleurig kleedje op die oude tafel; alle emaille bij elkaar in een kast…'

Koffie
Sinds het bericht is rondgegaan dat alles wat schoon en heel is, welkom is, stromen de spullen binnen. Gelukkig maar, want de prijzen zullen bijzonder vriendelijk worden, waardoor de puzzels, teddyberen, spelletjes en kleding snel verkocht zullen worden - en er dus telkens nieuwe voorraad nodig is.
‘Als een klant 's morgens is geweest, zou hij 's middags alweer wat nieuws moeten tegenkomen', zegt Elonie Janssen (31), het bestuurslid dat ‘van het organiseren' is. Al het werk is hier vrijwilligerswerk. De opbrengst van de tweedehands spullen gaat, na aftrek van de huur, voor 100 procent naar goede doelen.
Marja van de voormalige kringloopwinkel schonk kasten, stellingen, cadeaupapier en nog veel meer. Stichting Hand doneerde tafels, computers, en een apparaat voor goede koffie.
Ja, want koffie wordt belangrijk, vertelt Huibertje. Die oude man die pas dat doosje met oud gereedschap kwam brengen, die vrouw die huilend wat spullen van haar overleden moeder afleverde - zij kunnen straks, net als de klanten, een kop koffie drinken in de koffiehoek. Want achter alle verdwaalde spullen zit een verhaal.

Bijzonder verhaal
Achter de kringloopwinkel zit een bijzonder verhaal van een groepje betrokken vrijwilligers. Via spullen -mooie, afgedankte, oude, gebutste, onverwacht prachtige spullen- willen zij mensen spreken en mensen helpen. De Kringloods is een beetje de wereld in het klein: samen komen we (veel) verder. De opbrengst van de verkochte artikelen gaat naar goede doelen. De Kringloods is geopend op dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, en vrijdagavond van 18.00 - 21.00 uur.