Yrsa testte met veel enthousiasme de Sjoeter. En ze deed het heel goed. (foto: pr)
Yrsa testte met veel enthousiasme de Sjoeter. En ze deed het heel goed. (foto: pr)

Bij ZomerPlus werpen ze bal met hun ogen

Bij Ontwikkel Centrum ZomerPlus in Nieuw-Beijerland is met enthousiasme een nieuw apparaat getest. De Sjoeter, een automatische ballenwerpmachine die speciaal ontwikkeld is voor jongeren met ernstige lichamelijke of meervoudige beperkingen. 

Nieuw-Beijerland - De test was een groot succes en alle ZomerPlus jongeren hebben de Sjoeter kunnen uitproberen. De Sjoeter is een automatische ballenwerpmachine waarmee je een (voet)bal kunt werpen, ook wanneer je niet in staat bent om de bal zelf vast te houden. Het apparaat kan worden bediend door op een grote schakelknop te drukken. Daarnaast is het ook mogelijk om de Sjoeter te bedienen met een ooggestuurde spraakcomputer. Dit betekent dat je enkel naar een afbeelding op zo’n computer hoeft te kijken om de bal te werpen. De Sjoeter is ontwikkeld door KMD nv in opdracht van de Hoeksche Waardse Stichting In Actie. Dit innovatieve project is financieel mogelijk gemaakt door de opbrengsten van de DreamRun 2019. 

Test 
Alle jongeren van ZomerPlus mochten de Sjoeter testen op een manier die het beste bij hen past. Voor Vincent, Wouter en Luuk was de grote rode schakelknop een prima optie. Yrsa gooide de bal het beste met behulp van haar ooggestuurde spraakcomputer gezien haar ernstig beperkte handfunctie. De test verliep prima. Alle jongeren waren in staat om de bal zelf te werpen en ze hadden zichtbaar plezier.
De ZomerPlus begeleiders waren enthousiast over deze nieuwe mogelijkheden en ook omdat zij als eersten dit innovatieve apparaat mochten testen. KMD nv was heel tevreden over het verloop van de test. Als opdracht hadden zij van Stichting In Actie meekregen om een ballenwerpmachine te ontwikkelen die veilig is en door iedereen bediend kan worden. In deze missie waren zij duidelijk geslaagd!
De Stichting is vastbesloten het niet bij deze ene test te laten. Ze willen de Sjoeter ook op andere locaties uitproberen, zoals bij Rijndam Kinderrevalidatie en Mytylschool De Brug te Rotterdam. Deze ervaringen zijn weer bruikbaar bij het vervolg. De Stichting heeft het idee om de Sjoeter in de toekomst te gaan verhuren. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld zorginstellingen of speeltuinverenigingen veel meer jongeren actief laten deelnemen aan sport- en beweegactiviteiten.

Ik ga EMB! 
Het project ‘De Sjoeter' is onderdeel van de campagne Ik ga EMB! van Stichting In Actie. ‘Ik ga EMB!' is een campagne voor en door jongeren met een ernstige lichamelijke en/of meervoudige beperking. Zij delen hun mogelijkheden met elkaar en hun directe omgeving. Meer info: www.ikgaemb.nl