Het jaar 2020, dat vooral in het teken stond van de coronapandemie, verliep economisch gezien nogal anders dan andere jaren. (foto: S. v/d Kaaden)
Het jaar 2020, dat vooral in het teken stond van de coronapandemie, verliep economisch gezien nogal anders dan andere jaren. (foto: S. v/d Kaaden)

Nieuwe Economische monitor gemeente

De Economische monitor van de gemeente laat economische trends en ontwikkelingen zien. Het jaar 2020 is nogal afwijkend. 

Hoeksche Waard - Sinds 2016 daalde elk jaar de werkloosheid in de Hoeksche Waard. In 2020 is het aantal WW-uitkeringen echter fors toegenomen. Ook het aantal bijstandsuitkeringen nam vorig jaar weer toe. De werkloosheid is wel iets lager dan het landelijk gemiddelde. De cijfers van de werkgelegenheid dateren van begin 2020, dus nog van voor de coronapandemie. Hoewel de lokale economie de gevolgen hiervan merkt, is de verwachting dat de werkgelegenheid in een aantal sectoren stabiel is gebleven. De Hoeksche Waard kent relatief veel werkgelegenheid in de handel en industrie. Maar ook kleinere sectoren als bouw en landbouw & visserij zorgen voor veel werkgelegenheid. 

Uitgaande pendel
Het is gebruikelijk dat een gemeente gelegen onder een grote stad als Rotterdam een relatief hoge uitgaande pendel van de beroepsbevolking kent. Dat wil zeggen dat deze mensen wonen in de Hoeksche Waard en elders werken. Maar liefst 57% van de inwoners in de Hoeksche Waard werkt buiten de gemeentegrenzen. De inkomende pendel is iets toegenomen, maar ligt nog altijd veel lager dan de uitgaande.
De Economische monitor is te downloaden op de pagina Actueel van www.gemeentehw.nl/ondernemersloket.