Vrolijke kleuren op een zomerse dijk. (foto: Elza van Dorsser-Benne)
Vrolijke kleuren op een zomerse dijk. (foto: Elza van Dorsser-Benne)

Grote Bevernel en inkarnaatklaver

De plantenwerkgroep van Hoekschewaards Landschap inventariseert met 25 enthousiaste vrijwilligers de verspreiding van planten in de Hoeksche Waard volgens een schema.

Door Elza van Dorsser-Benne

'Zo waren er in de week van 21 juni bijna dagelijks groepjes op pad, onder andere aan de Strijensedijk in Strijen. Ook op natuureiland Tiengemeten werd onderzocht welke planten daar spontaan zijn gaan groeien. Vrijdag 25 juni werden planten geïnventariseerd in de Oosthoek tussen Piershil en Nieuw Beijerland. In de wijken ‘Gaarden' en ‘Doelweijk'/Van Wassenhovenstraat werden door 2 leden Truus en Rita 130 planten gevonden. Wellicht heeft u hen bezig gezien. 
Maar dan gaat het regenen, de hele avond al. Door het schema ga je door en je laat een collega niet alleen het werk opknappen, dus ga je. Op vrijdagavond loop ik op de Oudendijk, samen met Ies. We hebben een vreemde, nooit van te voren uitgedachte manier gevonden om ook Marianne mee te nemen.
Marianne moet echter op haar telefoon alle planten invoeren en het regent, het regent…. Twee jaar terug voerde ik in de regen toch de planten in, resultaat: een 6 weken oude telefoon zei ”ik stop”. Daarvan geleerd bedachten Ies en ik: Marianne, jij blijft in de auto. Wij lopen. Jij rijdt achter ons aan of voor ons uit, je stopt en twee uur lang communiceren wij met elkaar. Het ging heel goed! Wij noteerden die avond 95 planten. Gevonden langs de Oudendijk van Piershil naar Nieuw Beijerland.
Waarom en hoe gebeurt dit werk? Als je ergens echt voor gaat, ga je er ook echt voor. Zo komt het dat er een stichting is ontstaan met de naam FLORON. Floristisch Onderzoek Nederland. Zij coördineren en stimuleren vrijwilligers landelijk telprojecten uit te voeren en ze geven voorlichting en advies.

KM-hok
Ze zijn benieuwd naar de verspreiding van planten. Waar komen soorten wel voor, waar niet. Waar komen ze opeens voor of verdwijnen ze. Zie de website van FLORON. En zij hebben ons gevraagd hier, in dit km-hok, zo heet dat, naar planten te zoeken.
Bloeiende of uitgebloeide planten, grassen, zegge of russen. Geen mossen, die horen er niet bij. En wij zochten planten. In de regen. We hadden wel laarzen aan, maar waren door het hoge gras nat tot onze bovenbenen. Het gras lag er lang, moe, nat en zwaar bij.
En dan opeens ziet Ies de Grote Bevernel. Zeker twee jaar achtereen niet meer gevonden. Blij, blij dat we waren! En ik zie een vreemde vrucht en opeens weet ik het: de inkarnaatklaver.
Onze avond kon niet meer verregenen! De inkarnaatklavers waren zo nat, ik heb voor u een foto van een droog exemplaar bijgevoegd. Maar zo mooi is de dijk wel geweest. Heeft u hem misschien gezien?'


Vruchtenaar van de Inkarnaatklaver. (foto: Elza van Dorsser-Benne)