Paul Rijken (CDA): 'Schaarste aan woningen leidt tot alsmaar oplopende prijzen en zo houdt het probleem zichzelf in stand.'
Paul Rijken (CDA): 'Schaarste aan woningen leidt tot alsmaar oplopende prijzen en zo houdt het probleem zichzelf in stand.'

"Laat gemeente goedkopere huizen bouwen”

Het CDA  wil dat de gemeente zelf goedkopere woningen gaat bouwen. En de PvdA wil voor alle bouwplannen eerst eens goed kijken naar de wegen op het eiland.

Hoeksche Waard - "Om de Hoeksche Waard vitaal te houden moeten onze jongeren en bijvoorbeeld onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers een fatsoenlijke, betaalbare woning kunnen vinden op ons eiland. Die zijn er nu te weinig,” vindt CDA raadslid Paul Rijken. Het is een probleem waar veel gemeenten mee kampen: een schreeuwend tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen. Hierdoor vinden mensen met middeninkomens steeds moeilijker een woning. Rijken wil zich hard maken voor deze groep: “Vaak verdienen ze net te veel voor een sociale huurwoningen maar te weinig voor een koopwoning". CDA Hoeksche Waard stelt daarom voor: pak als gemeente zelf de ontwikkeling van deze woningen op. Rijken: "Er is een enorme vraag naar dit soort woningen maar ontwikkelaars pakken het niet op door te stellen dat de grondprijzen te hoog zijn. De schaarste aan woningen leidt echter tot alsmaar oplopende prijzen en zo houdt het probleem zichzelf in stand. Die situatie moet nu echt doorbroken worden. Dit is misschien een vrij onorthodoxe manier, maar haalbaar. De gemeente hoeft geen winst te maken op die woningen, iets wat ontwikkelaars en particuliere verhuurders logischerwijs wel moeten”. 
De gemeenteraad van Hoeksche Waard omarmt het CDA plan om de mogelijkheden te te onderzoeken.

PvdA motie 
De gemeenteraad nam onlangs een motie van de PvdA aan. Eerst bewegen dan bouwen, is de kern ervan. Woningbouw en mobiliteit moeten integraal worden aangepakt, vindt de gemeenteraad. Een ruime meerderheid kwam tot de conclusie dat de ambities met betrekking tot de woningbouw botsen met de huidige infrastructuur. ,,Wat zich wreekt'', aldus de motie, ,,is dat er geen samenhang is tussen de bouwplannen en het mobiliteitsbeleid.'' Volgens de raad dreigt de ontwikkeling van het gebied zonder zo'n plan vast te lopen. ,,De oplossing van het mobiliteitsvraagstuk dient te gaan voor verdere uit breiding van het aantal woningen.'' Ook pleit de raad op voorstel van de PvdA voor een ‘robuuste verbetering van de infrastructuur, die het verkeer weghaalt van de dijken, die niet zijn berekend op de groeiende verkeersdrukte'. Er staan grootschalige woningbouwplannen op het programma voor Stougjesdijk Oost bij Oud-Beijerland, De Tienvoet bij Heinenoord, 's-Gravendeel West en in de Molenpolder bij Numansdorp. Er wordt gedacht aan verbetering van het openbaar vervoer om de druk te verminderen, maar dat zal niet voldoende zijn. Voor de gemeenteraad is de verkeerssituatie in Numansdorp illustratief voor de strijdigheid van de belangen tussen woningbouw en mobiliteit.