Veel mooie plannen, maar de SGP en VVD vinden wel dat er dan een deugdelijke financiele onderbouwing voor alle plannen moet zijn.
Veel mooie plannen, maar de SGP en VVD vinden wel dat er dan een deugdelijke financiele onderbouwing voor alle plannen moet zijn.

Klimaatneutrale Hoeksche Waard, maar waar zijn de centen?

De raad van gemeente Hoeksche Waard heeft net voor de vakantie de uitvoeringsprogramma’s duurzaamheid, behorend bij het programmaplan Duurzaamheid, vastgesteld. 

Hoeksche Waard - Het afgelopen half jaar is, met samenwerkingspartners, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit de Hoeksche Waard, hard gewerkt aan deze plannen voor de thema’s energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptatie. In ieder plan staat welke activiteiten en projecten opgepakt worden om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. In maart 2022 zijn er gemeenteraadverkiezingen. Daarna neemt een nieuwe raad van gemeente Hoeksche Waard een vervolgbesluit over de plannen voor de raadsperiode 2022-2026. Duurzaamheidswethouder Huibert Steen: “Ik ben blij dat we deze uitvoeringsplannen in een goede samenwerking met onze partners en inwoners hebben gemaakt. De urgentie om in actie te komen wordt ook bij hen gevoeld. We moeten nu iets doen aan duurzaamheids- en klimaatmaatregelen, om ervoor te zorgen dat we de volgende generatie niet met ons probleem opzadelen. Ik ben ook blij dat de gemeenteraad dat gevoel deelt door voor het komend jaar 1,82 miljoen euro beschikbaar te stellen voor verduurzaming. Daarmee kunnen we voortbouwen op de vele goede initiatieven die al lopen.”
In de uitvoeringsprogramma’s staat beschreven hoe alle partijen gezamenlijk toewerken naar het overkoepelende doel: de Hoeksche Waard klimaatneutraal in 2050. Dit betekent dat alles wat dan in de Hoeksche Waard gedaan wordt geen negatieve gevolgen meer heeft voor het klimaat. Dat gaat vanuit 4 thema's: In 2040 is de Hoeksche Waard energieneutraal. - In 2050 is de Hoeksche Waard 100% circulair. - In 2050 hebben we veerkrachtige ecosystemen in de Hoeksche Waard. - In 2050 is de Hoeksche Waard volledig klimaatadaptief.
De uitvoeringsprogramma’s en het programmaplan zijn te bekijken via www.gemeentehw.nl/duurzaamheid.

SGP motie
Voor de SGP fractie is Duurzaamheid een aangelegen punt, vanuit de overtuiging dat het een Bijbelse opdracht is om de aarde te bouwen én te bewaren. 'Onze fractie staat echter wel voor realistische, haalbare en concrete plannen', zegt woordvoerder Gerjan Neele, 'en daar wringt de schoen. Het college stelt voor om de uitvoeringsprogramma's voor vijf jaar vast te stellen, maar vraagt uitsluitend voor 2022 financiële middelen.
Dat is voor onze fractie een bezwaar. Het is onaannemelijk dat er plannen worden vastgesteld voor vijf jaar en er slechts voor één jaar financiële middelen beschikbaar zijn. Het college geeft aan dat de gemeenten qua financiële middelen voor de duurzaamheidsplannen sterk afhankelijk zijn van bijdragen van het rijk, het college gaat hier ook op investeren. Onze fractie heeft, mede namens Lokalen Hoeksche Waard, ChristenUnie en D66, een amendement ingediend om de plannen niet voor vijf jaar vast te stellen, maar gelijk te laten lopen met de beschikbare financiële middelen voor 2022. Het aankomende jaar kan gebruikt worden om de plannen op een aantal punten aan te vullen en te concretiseren. Zo kan het college het komende jaar aan de slag op een belangrijk thema als Duurzaamheid. We willen niet de volgende gemeenteraad en college opzadelen met een zware opdracht zonder financiële middelen. Als volgend jaar blijkt dat de Rijksoverheid niet over de brug komt, zal de Gemeente Hoeksche Waard wellicht haar doelstelling Energieneutraal 2040 moeten evalueren'.

VVD tegen
De VVD Hoeksche Waard heeft tegen de uitvoeringsplannen duurzaamheid van de gemeente Hoeksche Waard gestemd. Raadslid Odila Sibrijns heeft in haar betoog nogmaals gewezen op de onduidelijke en incomplete uitwerking, gebrek aan financiële onderbouwing en het ontbreken van voldoende participatie door inwoners en ondernemers. "Al meerdere malen heb ik de afgelopen jaren aangegeven dat verduurzaming en energieneutraal worden enorm ingrijpend is voor inwoners en ondernemers. Er is niet duidelijk wat er wordt verwacht door het Rijk van inwoners en ondernemers, waar ze uit kunnen kiezen en wie het allemaal gaat betalen. Wat ons betreft is het verdrag van Aarhus, waarin de betrokkenheid van inwoners vanaf de planvorming is afgesproken en wat is ondertekend door Nederland, helemaal buiten beschouwing gelaten.”
De VVD heeft haar zorgen uitgesproken over de ambitie om als Hoeksche Waard al in 2040 energieneutraal te willen zijn en niet in 2050, zoals in Nederland is afgesproken. Sibrijns: "Mogelijk lopen inwoners en bedrijven zo fikse subsidies mis die in die laatste tien jaar worden verstrekt. Of genieten ze niet van de belastingvoordelen die mogelijk worden toegekend.”
Ook voor de VVD is verduurzaming en energietransitie een belangrijk thema. Daarom is het belangrijk dat iedereen hier volop bij betrokken wordt en de tijd krijgt om te weten wat er aan de eigen woning gedaan moet worden en hoeveel dat gaat kosten. Sibrijns concludeert: "De uitvoeringsplannen voorzien niet in het creëren van draagvlak, want ze zijn dwingend van aard en laten nauwelijks ruimte voor inspraak door inwoners of het maken van hun eigen keuzes. Bovendien is er onduidelijk waar de komende vijf jaar de verdere uitwerking van de plannen van betaald moet worden. Een voorlopige inschatting is dat als er geen keuzes worden gemaakt, er ruim twaalf procent stijging van OZB-belasting zit aan te komen. En dat is wat ons betreft onbespreekbaar.”