De route voert langs zestien informatieborden die in woord en beeld vertellen over ingrijpende gebeurtenissen tussen 1940 en 1945.
De route voert langs zestien informatieborden die in woord en beeld vertellen over ingrijpende gebeurtenissen tussen 1940 en 1945.

Wandelroute “Sporen uit WOII” tot oktober

De wandelroute “Sporen uit WOII” in Westmaas kan nog tot begin oktober gelopen worden. Bij de wandelroute hoort een vragenlijst naar aanleiding van de informatiepanelen die men tegenkomt. 

Westmaas - Er bestaat nog altijd veel belangstelling voor de wandelroute langs sporen uit de Tweede Wereldoorlog, die sinds vorig voorjaar in Westmaas is uitgezet. In de afgelopen maanden hebben leerlingen van de beide basisscholen uit het dorp met hun leerkrachten de leerzame route gelopen, evenals klassen van de Rehobothschool in Klaaswaal en De Molenwiek uit Mijnsheerenland. Ook blijkt dat veel kinderen met hun ouders de tocht individueel lopen.

Zestien borden
De route, die begint en eindigt bij de historische Dorpskerk van Westmaas, voert langs zestien informatieborden, verspreid over het dorp, die in woord en beeld vertellen over ingrijpende gebeurtenissen tussen 1940 en 1945.

Dramatische gebeurtenissen
Want het dorp Westmaas heeft in de oorlogsjaren heel wat mee moeten maken. Het gaat onder andere over het dramatische begin op 10 mei 1940, het verhaal van de Vijf van Greup. Nadat een Engels vliegtuig een noodlanding maakte en inwoners de bemanning hielp werden uit wraak door de Duitsers vijf mannen van het buurtschap Greup opgepakt en gevangen genomen. Later zijn ze gefusilleerd.
Maar het gaat ook de grote brand in mei 1943, de Westmaasse verzetsstrijder Johannes Kolf, de hongerwinter en de bevrijding. Er is in die jaren veel gebeurd in het kleine Westmaas. De verhalen zijn ontleend aan het boek met herinneringen van (oud-)inwoners aan de oorlogsjaren van de hand van Rook Belder, schrijver van meerdere boeken over de geschiedenis van Westmaas en o.a. secretaris van de plaatselijke Oranjevereniging Koningin Wilhelmina. Zijn boek verscheen in 2015 bij de 70e herdenking van de bevrijding.

Sponsoren
Vorig jaar, toen in Nederland wegens de corona-situatie op beperkte schaal 75 jaar vrijheid werd herdacht, heeft de Oranjevereniging, met steun van enkele sponsors, deze wandelroute samengesteld. Dit voorjaar werd besloten de Sporen-route tot begin oktober dit jaar te handhaven.

Het is overigens niet alleen een boeiende wandeling die gemaakt kan worden, bij de wandelroute hoort tevens een vragenlijst naar aanleiding van de informatiepanelen. De vragenlijst is te downloaden van de website www.oranjeverenigingwestmaas.nl of kan worden afgehaald bij de secretaris van de Oranjevereniging, Rook Belder, Leeuwendaal 46, Westmaas.
Wie, na voltooiing van de wandelroute, de ingevulde vragenlijst inlevert bij Rook Belder ontvangt een speciale herinneringsmedaille.