Ook de monumentale platanen bij de Hervormde Kerk in 's-Gravendeel hadden zich pas half juli helemaal hersteld van de kou eerder dit jaar. (Foto: Arie Pieters)
Ook de monumentale platanen bij de Hervormde Kerk in 's-Gravendeel hadden zich pas half juli helemaal hersteld van de kou eerder dit jaar. (Foto: Arie Pieters)

Platanen trekken bij én goed nieuws over essen

Ongerustheid onder heel wat eigenaren van platanen, want hun bomen kwamen maar niet in blad. Geen enkele reden voor paniek en ook van het essenfront is er hoopgevend nieuws. 

Hoeksche Waard - Heerste er een nieuwe ziekte? Werden de platanen gevaarlijk en konden ze wel blijven staan? Allemaal vragen die bij Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior binnenkwamen. En niet zo vreemd, want met name de grotere en oude bomen stonden er in de eerste twee weken van juni ronduit treurig bij. In vergelijking met vorig jaar hadden de platanen nauwelijks een derde van de bladeren die toen rond die tijd aan de bomen zaten. En toch: geen paniek. 'Fraxinus Excelsior' volgt nu al voor het elfde jaar hoe boomsoorten reageren op elk jaar weer een ander voorjaar qua weertype. De boosdoener was in dit geval het veel te koude en behoorlijk natte voorjaar. Platanen zijn daar niet dol op en door de extreem lage temperaturen kwam dit nu extra duidelijk aan het licht. De plataan wordt hoog en ontwikkeld een zeer brede kruin. De handvormige bladeren van de platanen vormen een dicht bladerdek en maken van de plataan dan ook één van de meest toegepaste schaduwbomen in lanen en straten. 

Essentaksterfte
Een paart jaar terug had Staatsbosbeheer plannen om massaal essen (zieke en mogelijk zieke bomen) te gaan kappen. De regionale Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior zag daar helemaal niets in. En gelukkig besloten veel gemeenten en het waterschap destijds het voorbeeld van Staatsbosbeheer niet te volgen, maar onderzoek was natuurlijk wel nodig om een beeld te krijgen van hoe het nu verder ging met de essentaksterfte ziekte. En dus besloot de bomenwerkgroep om in totaal acht groepen essen van verschillende leeftijden en op verschillende locaties in de Hoeksche Waard in de gaten te gaan houden. In dit vijfde jaar zijn de conclusies tot nu toe heel positief. Al vijf jaar is het beeld dat de meeste essen die zijn aangetast in stukken bos en bosplantsoenen staan. Daarnaast zijn er bij de bomen die rond 1950 zijn aangeplant wel wat meer aantastingen te zien, maar dat lijkt ook mede veroorzaakt door de extreem warme perioden tijdens de afgelopen twee zomers. Ook het essenbosje bij de Kiltunnel, dat uit vele tientallen essen bestaat, staat er dit jaar weer goed bij. Langs de dijken en op de geluidswal bij 's-Gravendeel staan wel een aantal slechte exemplaren, maar ook daar gaat het niet om grote aantallen. Dat er bij groepen bomen die zijn aangeplant tussen 2010 en 2013 nu al vijf jaar geen zieke essen zijn bijgekomen is heel hoopgevend.