Directeuren van de 3 scholen voor speciaal basisonderwijs en het KDC onder de ballonnenboog voor de ingang van het nieuwe Kenniscentrum Het Mozaïek. (foto: pr)
Directeuren van de 3 scholen voor speciaal basisonderwijs en het KDC onder de ballonnenboog voor de ingang van het nieuwe Kenniscentrum Het Mozaïek. (foto: pr)

Kenniscentrum Het Mozaïek parel van een gebouw

’Van buiten is het nieuwe Kenniscentrum Het Mozaïek een groot gebouw, maar van binnen ervaar je dat niet zo. Door knap gebruik van materiaal en kleur voelt het er knus aan. Het gebouw is super’’, zegt directeur Selma Klein directeur speciaal basisonderwijs van Het Pluspunt aan de Graaf van Egmondstraat. 

Door Sieka Romeijn-Hedmann

OUD-BEIJERLAND - Samen met haar collega’s van De Ark, Willem Alexanderschool en Kinderdagcentrum Kleurrijk van Gemiva geeft ze leiding aan de in het centrum gevestigde scholen voor speciaal basisonderwijs, voortgezet onderwijs en kinderopvang. 

Officiële opening
De in totaal 240 kinderen begonnen op 21 juni met de lessen en op 24 juni werd een gezamenlijk openingsfeestje gevierd. De officiële opening vindt plaats in oktober van dit jaar.
‘’Wij zitten samen in één gebouw, maar hebben wel elk onze eigen school in Kenniscentrum Het Mozaïek’’, vervolgt Selma Klein. ‘’Om naar elkaar toe te groeien en op harmonieuze manier met elkaar om te gaan hebben we werkgroepen gevormd uit alle medewerkers van de vier scholen. We zochten naar de bindende kernkwaliteiten.
We kwamen uit op het woord SAMEN. Elke letter van dit woord staat voor onze gemeenschappelijke waarden. Zo staat S voor Sportief, A voor Aardig, M voor Moedig, E voor Enthousiast en N voor Netjes. We willen daarmee benadrukken dat we alles samen doen, maar aparte scholen blijven met elk z’n eigen expertise.
Voordeel van het samenwonen is bovendien dat de lijntjes naar elkaar toe korter zijn geworden en dat we onze expertise met elkaar kunnen delen.’’

Balletje gaan rollen
Sinds twee jaar is Selma Klein directeur van Het Pluspunt. ‘'Ik viel wat de nieuwbouw betreft met mijn neus in de boter. Tijdens de verhuizing vond ik documenten van negen jaar geleden. De gemeenten (toen nog 5 zelfstandige gemeenten in de Hoeksche Waard, red.) bezochten destijds de scholen om te bekijken of nieuwbouw nodig was. Vervolgens is er veel gesproken en is het balletje gaan rollen om de scholen voor speciaal onderwijs onder één dak te brengen.
Het idee is van Bert Tuk, scheidend bestuurder csg De Waard. Hij had een droom om alle expertise op het gebied van speciaal basisonderwijs en speciaal voortgezet onderwijs onder één dak te brengen. Die ambitie werd steeds meer gedeeld. De realisatie van Kenniscentrum Het Mozaïek is er nu het resultaat van.