De snelheidsbeperkende maatregelen op de Haringvlietbrug zijn dan wel uitgesteld, maar blijven noodzakelijk volgens Rijkswaterstaat. Er is nog volop overleg gaande.
De snelheidsbeperkende maatregelen op de Haringvlietbrug zijn dan wel uitgesteld, maar blijven noodzakelijk volgens Rijkswaterstaat. Er is nog volop overleg gaande.

Twee weken uitstel geeft even lucht

Alom tevredenheid met het besluit van Rijkswaterstaat om de reeks maatregelen op de Haringvlietbrug met twee weken uit te stellen. Die zouden maandag 26 juli zijn ingegaan. Maar de kou is nog niet uit de lucht, benadrukt burgemeester Van Hemmen. 

Hoeksche Waard - Gemeente Hoeksche Waard werd, evenals andere gemeenten en belanghebbende partijen, eind juni volledig verrast door de aangekondigde maatregelen. Met maximaal 50 km per uur over de brug en slechts één rijstrook per richting open doemden al snel bij velen scenario's van ellenlange files op. Vanuit de betrokken provincies, veiligheidsregio’s en een groot aantal gemeenten is daarop overleg gevoerd met RWS om aan te dringen op alternatieven die minder hinder en minder langdurig nadelige effecten opleveren voor het verkeer en de economie.
Uit die overleggen is gebleken dat Rijkswaterstaat (RWS) bij de voorbereiding van het besluit onvoldoende oog heeft gehad voor nadelige effecten, zoals bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Bovendien hebben gemeenten en hulpdiensten te weinig tijd gekregen zich voor te bereiden op deze situatie.

Gesprekken
Burgemeester Bram van Hemmen heeft in de afgelopen week als woordvoerder namens de betrokken veiligheidsregio's en burgemeesters intensieve gesprekken gevoerd met de directeur en medewerkers van RWS. Dit deed hij in samenwerking met de plaatsvervangend directeur van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Ook hebben zij de directeur-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gesproken, die namens de minister het woord voerde vanwege haar vakantie. Tijdens deze gesprekken is nadrukkelijk de wens op tafel gelegd de afsluiting uit te stellen met twee à drie weken, om interregionale bijstandsafspraken en eventueel noodzakelijke aanpassingen in alarmeringen met het oog op de basiszorg goed vorm te kunnen geven. Vervolg, pagina 22.