Mevrouw Marga Kwak is blij met Hoeksch huisbezoek: “Het helpt mij om zo lang en fijn mogelijk thuis te blijven wonen”. (foto: Heyblom Fotografie)
Mevrouw Marga Kwak is blij met Hoeksch huisbezoek: “Het helpt mij om zo lang en fijn mogelijk thuis te blijven wonen”. (foto: Heyblom Fotografie)

Mevrouw Kwak is blij met Hoeksch huisbezoek (2)

Marga Kwak-Keijser is 81 en woont sinds 1971 met veel plezier in de Hoeksche Waard. De geboren Rotterdamse verhuisde 53 jaar geleden met haar man naar een charmante vrijstaande woning in Numansdorp. Hoewel ze een dagje ouder wordt, wil ze daar zo lang mogelijk blijven wonen. Tijdens een huisbezoek van een vrijwilliger kreeg zij nuttige adviezen. “Ik ben dingen te weten gekomen die ik niet wist. Dat kan ik weer doorvertellen aan mijn schoonzus en zwager.”

Hoeksche Waard - “Het begon met een brief van de gemeente, waarin uitleg stond over het Hoeksch huisbezoek. Daarna werd ik gebeld en kon ik aangeven of ik interesse had en wanneer zo’n bezoek mij het beste uitkwam. Deze man was heel vriendelijk. Hij vertelde dat hij als vrijwilliger namens de gemeente langskomt om te luisteren naar mijn wensen en behoeften op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Hij weet veel over verschillende vormen van ondersteuning en voorzieningen in mijn buurt”, legt mevrouw Kwak uit.

Vriendelijke vrijwilliger
Na 3 weken belde de vrijwilliger bij haar aan. "Mijn kinderen vonden dat wel een beetje spannend. In deze tijden kun je niet meer zomaar voor iedereen de deur opendoen. Voor mij voelde het goed, hij kon zich legitimeren en het was duidelijk waarvoor hij kwam. Hij gaf een leuke inleiding over zichzelf en daarmee was het ijs gelijk gebroken.”
Nadat haar man verleden jaar juli overleed, brak een moeilijke tijd voor de Numansdorpse aan. Het verdriet is nog duidelijk voelbaar. Liefdevol vertelt ze over hem. "Na 57 jaar huwelijk ben je sterk met elkaar verbonden. We hadden allebei zo onze eigen dingen die we regelden. Na zijn overlijden kwam er veel op me af. Ook dingen waar ik geen of minder verstand van heb. Ik heb een financiële man ingeschakeld die me adviseert.” Ook het bezoek van de vrijwilliger Hoeksch huisbezoek was voor mevrouw Kwak meer dan welkom. "Ik kan alle inlichtingen gebruiken. Tijdens zo'n huisbezoek hoor je van alles en krijg je informatie over onderwerpen die je op weg kunnen helpen.”
Mevrouw Kwak rijdt nog auto, zit op schilderles en heeft veel sociale contacten. Regelmatig wordt ze door vrienden uitgenodigd om te komen eten. En via de Rotary kan ze meedoen aan uitjes. "Soms zie ik ertegenop om ergens alleen naartoe te gaan. Het is nog zoeken naar een nieuwe balans. De vrijwilliger toonde oprechte belangstelling en luisterde naar mijn verhaal. Hij leefde zich in, stelde vragen en had allerlei informatie bij zich. Zo vertelde hij over Stichting Vier het Leven. Via deze organisatie kun je samen met