Stabat Mater van componist Karl Jenkins wordt uitgevoerd door het koor en orkest van het Royal Liverpool Philharmonic. (foto: pr)
Stabat Mater van componist Karl Jenkins wordt uitgevoerd door het koor en orkest van het Royal Liverpool Philharmonic. (foto: pr)

Bezinningsbijeenkomst

Goede Vrijdag is in de christelijke traditie de dag waarop wereldwijd stil gestaan wordt bij het lijden en sterven van Jezus.

Oud-Beijerland - De Programmacommissie van Vrijzinnigen Nederland Hoeksche Waard organiseert op de avond van Goede Vrijdag een Bezinningsbijeenkomst, waarin geluisterd kan worden naar het Stabat Mater. Het Stabat Mater is één van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten over Maria, de moeder van Jezus, en haar verdriet om de kruisdood van haar zoon. De aanwezigen luisteren naar een werk van de Britse musicus, dirigent en componist Karl Jenkins. Jenkins combineert teksten uit het gedicht en de meer traditioneler muzikale versies met vergelijkbare teksten uit andere culturen. Daardoor ontstond een modern, indrukwekkend muziekstuk rondom het oeroude thema van pijn en verdriet. De componist laat zien dat het verdriet van een moeder bij het verlies van haar kind universeel is. De muziek wordt ondersteund met een schilderij van Anna Nijdam. Met een eigentijdse piëta roept ze niet alleen beelden op van moeder Maria met haar zoon Jezus, maar ook van moeders die, waar ook ter wereld, treuren om het verlies van hun kind(eren) en kleinkinderen. Er is gelegenheid een kaarsje aan te steken. De bijeenkomst is in het kerkje aan de Beneden Molendijk 35a, aanvang 19:30 uur en duurt ongeveer 1 uur. De toegang is gratis. De bijeenkomst kenmerkt zich door stilte. U komt in stilte; u gaat in stilte. Er wordt niet gesproken. De bijeenkomst wordt besloten met het doven van de Paaskaars.