Kleine Groenuil.
Kleine Groenuil. Picasa

Een nachtvlinder een bruine onooglijke mot?

Veel mensen die je spreekt hebben het over motten. Een onooglijk bruin beestje.  Alle nachtvlinders worden motten genoemd en ze zijn allemaal hetzelfde. Maar is dat ook zo? Zulke mensen spreek ik aan: “Kom eens een keer kijken als we een nachtvlindernacht houden, dan kun je zien dat het heel anders ik dan je denkt!”

door Ton Schilperoord

Meestal blijft het daarbij en dat vind ik jammer. Kwamen die mensen maar echt een keer kijken als we een nachtvlinder inventarisatie doen, dan kunnen ze met eigen ogen zien wat een verschillende nachtvlinders er zijn. Er zijn natuurlijk ten eerste verschillen tussen macro- en micro nachtvlinders. En onderling heb je verschillende soorten. Van de microvlinders zijn de meesten niet groter dan 1 centimeter lang en 0,1 tot 0,15 centimeter breed. Uitzonderingen zijn er natuurlijk ook. De Buxusmot, Parelmoermot, Satijnlichtmot, Rietmot, Lisdodde snuitmot e.d. zijn groter tot wel bijna 2 centimeter lang en een spanwijdte van zo’n 4 tot 4,5 centimeter. 

Ligusterpijlstaart
De macro nachtvlinders zijn meestal groter, dat varieert per familie. De Ligusterpijlstaart is één van de grootste Pijlstaarten die wel 8 tot 10 centimeter lang is en een spanwijdte tot wel 11 centimeter. Het Blauw weeskind is de grootste van de familie Spinneruilen en heeft een spanwijdte van bijna 10 centimeter (een zeldzame trekvlinder). De nachtpauwoog heeft een spanwijdte van ca. 6,5 centimeter (komt in bepaalde gebieden voor). Kleine macrovlinders zijn bijvoorbeeld: de Kleine groenuil, Sint Jansvlinder, Dwergspanners, Kleine beertjes, die zijn slechts 2 centimeter breed. En dan hebben we het nog niet over de kleuren gehad, van idd bruin, naar geel, goud, groen, oranje, rood, wit, zilver, zwart, gespikkeld, gestippeld, gevlamd en noem maar op! Ook de vormen zijn bij elke familie anders.

Eind maart
De eerste nachtvlindernacht plannen we meestal eind maart als de temperatuur boven de 6° en het droog is. Meestal vindt die plaats bij Klein Profijt. Dan zullen er nog geen grote getalen op het laken afkomen, maar het kan zijn dat er toch soorten waargenomen worden die we voor het eerst te zien krijgen! Zo kun je ook het verschil van grootte zien op de foto van de Ligusterpijlstaart en de twee andere vlinders. Het duikermotje links bovenin en de spikkelbladroller rechts. Allebei micro vlinders.

Kriebelen
Aan het begin van het nieuwe jaar gaat het echt al weer kriebelen. En zeker als ik bezig ben met het maken van het jaarverslag, komen er weer verschillende nachtvlinders en libellen voorbij. Let daarom op de website waarop melding wordt gedaan van de nachtvlindernachten die gaan komen. Zie www.hwl.nl.

Ligusterpijlstaart.