Jelle: 'Door het financieren met een crowdfundingsactie kan iedereen die het goede van de biologische landbouw inziet mee-investeren en krijg ik betaalbare landbouwgrond die ik duurzaam kan bewerken.'
Jelle: 'Door het financieren met een crowdfundingsactie kan iedereen die het goede van de biologische landbouw inziet mee-investeren en krijg ik betaalbare landbouwgrond die ik duurzaam kan bewerken.'

‘Toekomstboeren’ zorgen voor natuurvriendelijke producten

Aan de Schuringsdijk ligt de boerderij en grond van Jelle Knoot waar hij met strokenteelt 18 soorten biologische gewassen teelt. Samen met twee andere boeren in Gelderland zijn zij de samenwerking aangegaan met ‘Aardpeer’. Met financiële steun kunnen zij omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw.

door Thecla Bovenberg

Numansdorp - Er is steeds meer vraag naar biologisch voedsel. Het is gezonder, smaakt beter en komt van boeren die met passie de vele hectare akkers op een natuurvriendelijke wijze bewerken. Het verbetert de grond, gezonder voor het lichaam (geen gifstoffen) en water/luchtkwaliteit zal verbeteren. 
Als kleine jongen hielp Jelle zijn opa en zijn vader met het oogsten van de akkers, de schapen voeren en toen hij wat groter werd, de tractor besturen. Zijn droom was om ook boer te worden, net zoals zijn opa. Na de behaalde opleiding begint zijn droom werkelijkheid te worden. Zijn vader en oom hadden geen interesse in de boerderij en de grond, dus kreeg Jelle de kans om aan een overname te beginnen. De boerderij is inmiddels zijn eigendom. Overname van de hectares grond was van een andere orde. Zijn vader bracht hem op het spoor van de organisatie ‘Aardpeer’. Door diverse organisaties is in 2021 een initiatief ontstaan om, door het bundelen van krachten, de transitie naar een natuurvriendelijke landbouw aan te jagen. De hoge grondprijs en de financiering daarvan zijn een belemmering voor boeren en voedselinitiatieven om die overstap te maken. Met geld van burgers, beleggers, maatschappelijke organisaties en fondsen koopt Aardpeer landbouwgrond en geeft die langjarig in pacht aan natuurvriendelijke boeren. Zo kunnen deze boeren werken aan een gezonde bodem en meer biodiversiteit. Door de investering vanaf 250 euro, een hoger bedrag is uiteraard zeer welkom, voor een stuk grond (ongeveer 25 m2), om te zetten in een obligatie, wordt Jelle in de gelegenheid gebracht om over te schakelen naar biologische teelt. De jaarlijkse rente voor de investeerder is 1% plus een enorm rendement in natuurherstel, biodiversiteit verrijking en eerlijk geproduceerd voedsel. De obligaties hebben een looptijd van 12 jaar.

Crowdfundigsactie
Wilt u ook investeren in deze ‘toekomstboeren’? Tot 11 april is dit mogelijk. Met een investering van 1 miljoen euro kunnen 2/3 van de drie boeren geholpen worden en kunnen ze de grond pachten. De teller staat nu op ruim over de helft, dus nog een beetje hulp kunnen ze wel gebruiken. Voor meer informatie is een bezoek aan de website www.aardpeer.nl een aanrader. Ook kunt u via deze site een kaartje kopen voor de film ‘Queeste’, deels in de omgeving opgenomen en bij Jelle op zijn boerderij, die op 28 maart wordt vertoond en uitleg geeft over het streven naar natuurvriendelijke landbouw.


 

Stamboom Jongekrijg verschijnt als boek op 8 juni

Mogen jouw gegevens wel of niet worden vermeld in dit boek? Reageren kan vóór 30 maart. Het boek is tot stand gekomen door Aart Jongekrijg, verzamelaar van gegevens Dingeman Jongekrijg (1919-2001) en genealoog-auteur Harry P. Houtzager. Presentatie: zaterdag 8 juni Museum HW. Zie ook: https://genlink.nl/jongekrijg.