De Menopper aardappel voelt zich prima thuis op de Hoeksche Waardse kleigrond. En eigenlijk is dat niet meer dan logisch.
De Menopper aardappel voelt zich prima thuis op de Hoeksche Waardse kleigrond. En eigenlijk is dat niet meer dan logisch.

'Menopper' aardappelen nieuw in Hoeksche Waard

De agrarische sector in de Hoeksche Waard heeft altijd al een creatieve en innovatieve manier van werken hoog in het vaandel gehad. Dat leverde succesverhalen op, zoals de inmiddels overbekende Hoeksche chips. Maar er duiken hier met regelmaat nieuwe gewassen en producten op. De Menopper® aardappel is daar een mooi voorbeeld van.

door Arie Pieters

Het is een nieuw ras dat wordt gepoot op akkers in de Hoeksche Waard. In het voorjaar gaat het pootgoed in de grond. Als de groeiomstandigheden het toelaten kunnen de aardappelen in augustus worden gerooid. Dit maakt dit bijzondere ras een middelvroege aardappel. De Menopper is een aardappel waarin smaak, gebruikersgemak, milieu en beleving samenkomen. Deze overheerlijke aardappel is vernoemd naar het oude landgoed 'de Menop', dat zich bevindt tussen Bathmen en Loo. De Hoeksche Waard staat al sinds jaar en dag bekend als één van de beste gebieden voor het telen van aardappelen. Eigenlijk niet meer dan logisch dat deze nieuwe aardappel op de Hoeksche akkers 'onderdak' heeft gevonden. De geestelijk vader van de Menopper is Peter van Eerdt. In de Hoeksche Waard teelt o.a. agrariër Peter van de Erve uit Goudswaard deze aardappelen. Verkoop loopt online via Kruythof aardappelhandel. Een echt familiebedrijf met meer dan 50 jaar ervaring in de handel in aardappelen. In 2012 ging bij Kruythof de online verkoop van aardappelen van start. De klanten zitten inmiddels nu in heel het land en zelfs in België.

Aardappelenbezorgen.nl
Peter en Aga van de Erve boeren op hun bedrijf aan de rand van de Hoeksche Waard. De boerderij ligt aan het Haringvliet. Hier teelt men onder andere bietjes en wortels. Peter deed een reguliere landbouwopleiding en runde het familiebedrijf met zijn broer. Toch trok zijn interesse in de natuur zo dat hij zich afsplitste om op biologische wijze verder te gaan. Dat beviel zo goed dat zijn interesse weer verder opschoof naar biologisch dynamische landbouw. Inmiddels runt hij het bedrijf op een biologisch-dynamische wijze. Er wordt geleverd aan de groothandel in binnen- en buitenland. Daarnaast vindt een deel van de afzet aan huis plaats. Zowel de 100% biologische Menopper van Van de Erve, als de 85% biologische versie, die bij een andere Hoeksche Waardse boer worden geteelt zijn online te bestellen via; www.aardappelenbezorgen.nl. Op die website is ook meer informatie te vinden. Men kan hem ook bij de boerderijwinkel aan de Nieuwendijk 19 te Goudswaard kopen bij de fam. Van de Erve.

Menopper aardappel bereiden
Dit ras valt onder de vastkokende aardappelen en is boterzacht. U kunt de Menopper schillen, maar hij is ook uitermate geschikt om te bereiden met schil. Dit zorgt voor extra smaak en een heerlijke bite. Om optimaal te profiteren van de smaak van deze aardappel kunt u hem het beste koken, bakken, frituren of in de oven bereiden.

Biologische Menopper koken
Vul de pan ruim met water maar zet ze niet helemaal onder water. Kook de aardappelen gaar in ongeveer 15 minuten. Giet de aardappelen af en zet de pan met deksel terug op laag vuur. Laat de aardappelen dan nog ongeveer 5 minuten na garen. Deze biologische aardappelen kunt u over het algemeen minder lang bewaren dan andere aardappelen. Wanneer u ze koel (8 tot 12 graden) en droog bewaard kunt u er 2 tot 4 weken gebruik van maken.