Arie en Yvonne Verhorst runnen samen al vele jaren een gemengd boerenbedrijf 'op de mooiste dijk van de Hoeksche Waard'. (foto: Thecla Bovenberg).
Arie en Yvonne Verhorst runnen samen al vele jaren een gemengd boerenbedrijf 'op de mooiste dijk van de Hoeksche Waard'. (foto: Thecla Bovenberg).

Robotisering zal toekomst boeren beïnvloeden

Je zult maar aan de mooie Ritselaarsdijk in de Hoeksche Waard tussen Westmaas en Maasdam geboren en getogen zijn. Als klein jochie hielp Arie Verhorst zijn vader bij het melken van de koeien. Nu, na 63 jaar, komt zijn pensionering toch heel dichtbij. 

door Thecla Bovenberg

Het is het verhaal van vader op zoon op zoon op zoon. Verhorst doet oude tijden aan de keukentafel herleven. Als driejarige kon hij de hele middag uit het raam staren naar de werkzaamheden van zijn vader en opa. Dat wakkerde de passie aan om later het vak te gaan leren. Zestig jaar later kijkt hij uit over dezelfde akkers in het huis waar hij geboren is.

Het gemengd boerenbedrijf, dat hij samen met zijn vrouw Yvonne runt, bestaat uit 35 koeien, wat fokschapen en elf katten die helpen muizen te vangen. De 40 hectare grond, achter de boerderij, is nu onderverdeeld in 20 hectare grasland en de overige 20 hectare is akkerbouw, waarvan sinds enige tijd enkele hectares zijn verhuurd.

Het vroege opstaan wanneer je een boerenbedrijf runt, behoeft geen uitleg. 'Om 6.00 uur begint onze dag, het melken, voeren, schonen en kijken of alles met de dieren in orde is. Dit behoort bij je passie van het boerenbedrijf, elke dag, ook het weekend of feestdagen. Dieren kennen geen verschil en hebben, net zoals wij, iedere dag honger en aandacht nodig.’

Genieten van een vakantie was lastig omdat de aandacht altijd bij ‘thuis’ was. ‘Vanuit mijn bestuurswerk heb ik delen van de wereld mogen zien en veel geleerd, dat was zeer nuttig,’ aldus Verhorst.

Regels
‘Er worden onlogische regels over bijvoorbeeld het gewas opgesteld. Er moet vóór 1 oktober geoogst worden, maar je kunt de natuur niet dwingen sneller te groeien,’ aldus Verhorst.

De voorwaarden om een boerenbedrijf te runnen zijn niet altijd leuk. De boer wordt vaak het doel van het ‘boeren’ ontnomen. 

Verhorst: ‘Natuurlijk zijn er ook goede ontwikkelingen geweest. Vroeger ging de gier de sloot in. Toch kunnen boeren de opgelegde verplichtingen niet altijd investeren. De robotisering neemt hand over hand toe en 3 tot 5% van de boeren overweegt te stoppen met hun bedrijf, dat zegt genoeg.’

LTO (Land- en Tuinbouworganisatie Nederland)
Al jaren behartigt Verhorst de belangen voor de boeren en tuinders in de Hoeksche Waard, als lid en later als voorzitter. Nu doet hij dit bestuurswerk op provinciaal niveau. Met dit werk probeert hij mee te denken over de ‘nieuwe natuur’, de gebiedsprocessen en mede sturing te geven aan het feit dat we mét elkaar moeten nadenken en minder opleggen.

Arie Verhorst heeft jarenlang veel werk verzet


Toch ziet de toekomst van de landbouw er goed uit. ‘Voedsel is altijd nodig en het is hier goede grond,’ vertelt Verhorst, ‘ik zit aan het eind van mijn carrière en ben aan het afbouwen.’ Op de vraag wat de toekomst hem en zijn vrouw biedt, blijft het antwoord uit. ‘Ach, we zien wel, alle wegen staan open. Voorlopig blijven we hier wonen, op de mooiste dijk van de Hoeksche Waard.'