In de bloemenwinkel v.l.n.r.: bedrijfsleidster Marline, dochter Maaike Aletta en leerling Judith. (foto's: Koos Romeijn)
In de bloemenwinkel v.l.n.r.: bedrijfsleidster Marline, dochter Maaike Aletta en leerling Judith. (foto's: Koos Romeijn)

'Mensen blij maken met zelfgekweekte bloemen'

De ranonkels in de grote tunnelkas van Kwekerij Van den Heuvel en Zn aan de Strijenseweg 136 zijn een lust voor het oog. De fleurige ranonkels onder het plastic staan nu nog in schril contrast met de kaalheid van de naastgelegen akker van de kwekerij. Maar straks staat ook die akker vol fleurige snijbloemen.

door Sieka Romeijn-Hedmann

‘s-Gravendeel - Wat het bedrijf zo uniek maakt is de combinatie van kwekerij en winkel De Snijbloem. De keuze in de shop is groot. Een flink deel van het assortiment komt van de groothandel, maar afhankelijk van het seizoen worden ook zelf geteelde bloemen, kastanje takken, paastakken en sierkool verkocht. Wat vooral in het oog springt zijn de smaakvol samengestelde boeketten. 

Eerst akkerbouw
Eigenaar van zowel de bloemenkwekerij als de winkel is Dirk van den Heuvel. ‘'Het telen zit in mijn genen. Mijn moeder was een tuindersdochter en mijn overgrootvader vlasboer. Jaren heb ik bij andere telers gewerkt, maar van jongs af aan wilde ik al voor mijzelf beginnen.'' Eind jaren negentig startte hij als zelfstandige aan de Blaaksedijk op een perceel grond van zijn toenmalige werkgever. ‘'Daar begon ik met het telen van snijbloemen. Ik werkte in de akkerbouw en ook voor mijzelf wilde ik dat blijven doen. Voor akkerbouw heb je echter veel grond en geld nodig. Dat had ik allebei niet. Wilde ik voor mijzelf als teler kunnen beginnen dan waren snijbloemen mijn enige keuze, want dat kon ook op een klein stukje land.'' Aan de Strijenseweg, waar nu ook de winkel De Snijbloem is gevestigd, begon Van den Heuvel In 2001 op een perceel grond van 5 ha met het kweken van snijbloemen. Inmiddels heeft Van den Heuvel ook percelen in Mookhoek en aan de 1e Kruisdijk. In totaal kweekt hij nu op 12 ha grond.
Van den Heuvel begon met het telen van zomerviolieren, gevolgd door Ageratum. De snijbloemteelt is niet alleen gebonden aan seizoenen, maar ook aan de vraag van de klant. Het seizoen begint met de teelt van duizendschoon en daarna volgt de leeuwenbek. Een belangrijke teelt is ook de sonja, een kleine gele zonnebloem met donker hart. Na de zomerbloemen volgen de chrysanten en de sierkool. De sierkolen worden gekweekt op het perceel aan de 1e Kruisdijk, een prachtig gezicht. Er worden ook kronkelwilg en kastanje geteeld. De takken dienen veelal als decoratie voor boeketten.

Zeven kinderen 
Van den Heuvel heeft zeven kinderen. Als het nodig is werken die allemaal mee in het bedrijf. ‘'Over mijn team zeg ik altijd: wij zijn als één grote familie.'' Vanaf het begin werkte Van den Heuvel veel met scholieren. Die zijn er nog, maar inmiddels zijn ook de zonen Eldert en Wim in het bedrijf van hun vader gestapt. ‘'Wij zijn er als het ware vanzelf ingerold'', vertelt Eldert. ‘'We hebben altijd vakantiewerk gedaan en toen we van school kwamen zijn we in het bedrijf verder meegegaan. Het mooiste van het werk is dat je altijd buiten bent en je de hele teelt voorbij ziet gaan. Je maakt de natuur van dichtbij mee.'' De toetreding van de beide zonen in het bedrijf zorgde voor een stabiele factor voor uitbreiding van het bedrijf.
De winkel, een Maatschap, begon Van den Heuvel samen met Marline Dorst. Zij was geen onbekende, want Marline deed al veel vakantiewerk voor de kwekerij. Zij volgde een bloemenopleiding en ging daarna elders als bloemist aan de slag. ‘'Toen het werk van Marline bij haar vorige werkgever stopte ontstond het idee een bloemenwinkel bij de kwekerij te beginnen'', licht Van den Heuvel toe. ‘'We zijn in een tent gestart en uitgegroeid tot de huidige winkel met een groot assortiment aan bloemen, moestuinproducten en binnen- en buitenplanten. In juni bestaat onze winkel twaalf jaar.''
Op de vraag of de kwekerij het bedrijf is dat hij voor ogen had, antwoordt Van den Heuvel: ‘'Het is van lieverlee gegroeid. Als de zonen bijvoorbeeld accountant waren geworden was het anders gelopen met het bedrijf. De twee zonen in mijn bedrijf geven meer zekerheid. Als je als bedrijf je eigen mankracht hebt, is dat een kracht.'' Stuwkracht geeft ook het meegaan met de tijd en het rekening houden met het milieu. Een voorbeeld is de machine die gebruikt wordt bij het plukken. Met trots vertelt Eldert: ‘'De machine heeft een groot plateau met zonnecellen die energie leveren voor de elektrische aandrijving. Hij rijdt met zijn smalle wielen tussen de bloembedden. Achter de brede machine loopt een aantal mensen de bloemen te plukken en te bossen om ze daarna op een lopende band te leggen.''
Negentig procent van de gekweekte bloemen gaat naar veiling Flora Holland en vandaar naar binnen- en buitenland. Een gewild product vooral tegen Pasen zijn de eigen wilgentakken. Dat de kwekerij daarom bekend staat blijkt wel uit een order uit het Midden-Oosten. De order omvatte maar liefst 15.000 kronkeltakken voor de bruiloft van een oliesjeik. Bloemen houden het daar niet lang uit, maar de kronkeltakken wel.

Kwekerij en winkel
In de winkel wordt Marline geassisteerd door een zestal medewerkers waaronder twee dochters van de eigenaar. Dochter Nelleke stond al met haar 13e in de toen pas begonnen winkel. Zij zorgt nu vooral voor een groot deel van de inkoop van de bloemen. Dochter Maaike-Aletta staat vijf dagen in de week in de winkel. ‘'Het mooie is de combinatie van kwekerij en winkel. We zien dat we mensen blij maken met onze bloemen. Dat is het allermooiste van ons werk.''

Dirk plukt ranonkels.
Eldert bij de plukmachine.
Kijkje bij de buitenplanten.