Jeantine en Alex beheren sinds 2019 het landgoed Maria Hoeve aan de Weelsedijk in Strijen. (foto's: Stef Bouwman)
Jeantine en Alex beheren sinds 2019 het landgoed Maria Hoeve aan de Weelsedijk in Strijen. (foto's: Stef Bouwman)

Landgoed Maria Hoeve biedt vele mogelijkheden

In 2019 is het landgoed Maria Hoeve met de gelijknamige monumentale boerderij, gelegen aan de Weelsedijk 61 overgenomen door Jeantine (geboren Kruijthoff) en Alex Spieker. Jeantine is er geboren en getogen en vormt de derde generatie Kruijthoff. Alex komt ook uit een boerenfamilie, zijn ouders hadden een melkveebedrijf in Gelderland.

door Stef Bouwman

Strijen - Vol enthousiasme en met schittering in de ogen vertellen Alex en Jeantine over al hun activiteiten op het landgoed. “Wij hebben een boerderijwinkel met streekproducten. Ik denk dat we een van de weinige locaties zijn met zo’n groot assortiment aan lokale producten. Ons streven is om alles wat er in de Hoeksche Waard geproduceerd wordt, in huis te hebben”, aldus Alex. Ze maken ook een aantal producten zelf om in de winkel te verkopen en een deel daarvan wordt ook aan derden geleverd. 
Naast de winkel is er ook nog een klein ‘akkerbouwtakje.’ Alex noemt dit bewust een takje want met 5 hectare kan hij zich niet meten aan de grote bedrijven die minstens 100 hectare hebben.
Wat er verbouwd wordt, benutten ze zoveel mogelijk in producten voor in de winkel. Dat lukt niet elk jaar, maar is wel het streven. Zo is er een halve hectare fruitteelt en alles wat daar groeit gebruiken ze. Het heeft geen officieel biologisch certificaat, maar is allemaal onbespoten en er wordt verder niets aan toegevoegd. De appels en peren worden verwerkt in potten en zijn een volkomen natuurlijk product. Er staan ook bijenkasten die heerlijke honing opleveren. Verder is er een notenlaan en de noten die daar groeien worden verwerkt in honing en los verkocht in de winkel. Hierdoor is er een steeds wisselend assortiment.
“We noemen dat ‘de Zoen van het Seizoen’, zoals toen we drie jaar geleden rode bieten op het land hadden, die we daarna los In de winkel verkochten en van de wat meer misvormde of te grote exemplaren een heerlijk recept maakten met een uitje en kruiden die we ingemaakt in potten verkochten”, voegt Jeantine toe. “Het is veel werk, erg arbeidsintensief, maar we weten waar we het voor doen en hebben er erg veel plezier in.” Een keer per week geeft Jeantine op afspraak een workshop wecken en inmaken. Tijdens deze workshop leert ze de deelnemers op authentieke wijze groenten, fruit en gerechten te conserveren via de weck- en inmaaktechniek in HAK-potten zonder toevoegingen en onnatuurlijke conserveringsmiddelen. Puur natuur dus!

Bier en advocaat
Het enthousiasme waarmee ze praten over hun werkzaamheden en hun producten in de winkel wordt nog groter als ze over hun eigen bier en advocaat beginnen. Alex: “We hebben nu voor het tweede jaar brouwgerst geteeld. Dat laten we in eigen beheer vermouten en daarmee zijn we naar een brouwer in Hoeven gegaan, waar ik zelf ook mee kan helpen.” Het brouwen zelf, bottelen en etiketteren wordt in Hoeven gedaan. Het eerste biertje, een fris blond, was meteen een succes. De naamgeving van de biertjes werd dichtbij huis gehouden: ‘Blonde Maria’, vernoemd naar de oma van Jeantine, gevolgd door ‘Stoere Dirk’, vernoemd naar haar opa. Rond de verschijningsdatum van dit artikel komt er een tripel op de markt, vernoemd naar de vader van Jeantine: ‘Slimme Leen’. Leen handelde in aardappelen en om die reden is in dit bier een vleugje aardappel toegevoegd.
Het bestverkopende product uit de winkel is de alom geprezen advocaat, gemaakt van eigen recept, waarmee Jeantine eerder ook op de markt stond. De basis wordt gevormd door speciale kakelverse vrije uitloop eieren, geleverd door een pluimveehouder op Goeree Overflakkee. Het geheim van deze stoere advocaat zit in het gebruik van Rotterdamse wodka in plaats van brandewijn, waardoor het het predicaat stoer ook echt verdient. Naast losse producten kunnen klanten ook terecht voor mooie en lekker samengestelde pakketten, of het nu voor een verjaardag, een jubileum of kerstpakketten voor een bedrijf is, op basis van maatwerk is wel iets moois te vinden.

Rustpunten
Wat zijn Rustpunten? De tofste pleisterplaats op je route! Je mag er zelf een bakkie leut maken (tegen een geringe bijdrage), gebruik maken van het toilet. Je kunt er informatie vinden over de omgeving, je e-bike opladen en je band plakken. Op 2 april werden in de Hoeksche Waard 7 nieuwe Rustpunten in gebruik genomen. De officiële opening werd verricht bij het Rustpunt van de Maria Hoeve. Voor op het erf staat een prachtig gebouwtje uitnodigend te pronken met een picknicktafel ervoor. Het is tegelijk ook afhaalpunt voor Het Kompas. Kom maar eens langs om zelf te kijken, bijvoorbeeld op 9 mei (Hemelvaartsdag), dan is er weer een Tour langs de Boer en zijn alle boerderijwinkels weer geopend in de Hoeksche Waard.

Boerengolf
De Maria Hoeve kent nog een recreatief element: boerengolf. Vorig jaar werd de baan aangelegd dwars door het notenlaantje en de fruitboomgaard. Tegen de achtergrond van het Hoekschewaardse landschap kan sindsdien een gezellige partij boerengolf worden gespeeld, geschikt voor jong en oud, gezinnen, maar ook voor bedrijfsuitjes. Op het terras achter de boerderij is het dan gezellig napraten onder het genot van een hapje en een drankje.
Landgoed Maria Hoeve is met haar biodiversiteit, mooie natuur, winkel en recreatieve mogelijkheden zeker een bezoek waard.

In een typisch Hoekschewaards decor kan tevens een gezellig partijtje boerengolf worden gespeeld.
De boerderijwinkel heeft een groot assortiment aan lokale producten.
De alom geprezen advocaat, gemaakt naar eigen recept van Jeantine.