Vader Hans Schilperoord met plantjes van de exotische groentes. Rechts staat Rien Schilperoord met een Japanse pompoen genaamd tetsekabuto. (foto: Floortje Appel)
Vader Hans Schilperoord met plantjes van de exotische groentes. Rechts staat Rien Schilperoord met een Japanse pompoen genaamd tetsekabuto. (foto: Floortje Appel)

Kwekers Schilperoord: 'dé pompoen bestaat niet'

Bij Hoeksche Pompoenen aan de Blaaksedijk 224A bestaat de "normale” pompoen niet. In plaats daarvan worden er pompoenen gekweekt die geschikt zijn voor specifieke gerechten. 

door Floortje Appel

Mijnsheerenland - Bij Rien Schilperoord (26) op de tuin en in de kas draait het vooral om het kweken van de meest exotische pompoenen en groenten. Als kind is Rien begonnen met het planten van pompoenzaadjes op zijn vaders (Hans Schilperoord) pioenrozenkwekerij. Achttien jaar later werken vader en zoon samen in de tuin en in de kas. ‘Ik ben de agrarische sector heel geleidelijk ingerold’, vertelt Rien Schilperoord. Als kind kwam hij in de vakanties sporadisch meehelpen op zijn vaders kwekerij. Toen de achtjarige Rien pompoenzaden cadeau kreeg was het eigenlijk logisch dat ze geplant werden op de kwekerij van zijn vader. Hier is de hobby voor het kweken van pompoenen ontstaan.  

Van plantenmarkt tot veiling
De pompoenen die Schilperoord kweekten werden gekookt, gebakken en verkocht. ‘Mijn vader verkocht een gedeelte van zijn pioenrozen op plantenmarkten in het najaar. De keren dat ik meeging, verkocht ik mijn pompoenen. Dit is jarenlang zo gegaan.’ Het veranderde op de middelbare school. ‘De eerste stap tot uitbreiding is gezet toen ik wat komkommertjes en sierpompoenen tegenkwam.’ Rien bewonderde de vorm van de groente en heeft meerdere soorten groenten geplant. ‘Deze pompoenen hebben we naar een veiling gebracht en toen dacht ik: Ik ga meer pompoenen planten en hier echt iets mee doen.’ Na deze ervaring is Rien alle vakanties en weekenden actief bezig met het kweken.

Taakverdeling
Vader Hans Schilperoord werkt fulltime op dezelfde kwekerij aan de pioenrozen. ‘In principe zijn de pioenrozen zijn afdeling en heb ik meer verantwoordelijkheid over de pompoenen. Voordat ik begon was alles pioenroos, nu zijn er honderden vierkante meters voor de pompoenen gereserveerd.’ Rien kijkt ernaar uit om na zijn studie Voedseltechnologie aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen, voltijds op de kwekerij te staan met zijn vader: ‘Wij vullen elkaar aan op een bepaalde manier.’ Hans Schilperoord heeft meer ervaring op het gebied van de teelt en Rien vertelt op te bloeien van onderzoek en uitdaging. ‘Dat werkt prima.’
Uitdaging heeft Rien genoeg. Sinds zeven jaar is de student meer onderzoek gaan doen naar exotische pompoenen zoals bijvoorbeeld de sopropo en de chayote. ‘Tachtig procent van de groenten die ik momenteel kweek, komen nauwelijks voor in Nederland.’ De pompoenzaden worden ingekocht voor specifieke gerechten. ‘Dit doe ik uit de overtuiging dat er niet 1 pompoen is. Er zijn honderden verschillende soorten.’ De populaire Halloween pompoen is slechts een van vele. Een persoonlijk favoriet van Rien is de Japanse Shishigatini.

Uitdaging
De grootste uitdaging die komt kijken bij het kweken van exotische groenten is volgens Rien dat hij zelf alles moet ontdekken. ‘Het kweken van exoten is in Nederland dusdanig klein dat ik geen informatie van anderen kan gebruiken.' Hooguit vindt de teler een moestuingids in een andere taal. Met verschillende zoekmethodes probeert hij dit zo secuur mogelijk te volgen. ‘Tijdens het kweken kom ik erachter of de informatie klopt', besluit Rien. Info: www.hoekschepompoenen.nl