Meerdere schilderijen van de in 2008 overleden schilder Dirk Stooker zijn te zien in dienstencentrum 't Weegje. (foto: Arie Pieters)
Meerdere schilderijen van de in 2008 overleden schilder Dirk Stooker zijn te zien in dienstencentrum 't Weegje. (foto: Arie Pieters)

Dirk Stookerstraat bestaat alweer 15 jaar

's-Gravendeel heeft alweer bijna 15 jaar een Dirk Stookerstraat. Niet in de open lucht, maar in het verzorgingshuis Immanuël. De 's-Gravendeelse locatie van Zorgwaard. Immanuël maakt deel uit van het dienstencentrum 't Weegje, dat ruim 17 jaar geleden haar deuren opende.

door Arie Pieters

's-Gravendeel - Dat er een ruimte moest komen in het dienstencentrum die ook de naam van de bekende, in 2008 overleden schilder Dirk Stooker droeg, was eigenlijk niet meer dan logisch. Meerdere van zijn indrukwekkende schilderijen hadden namelijk een plek gekregen in 't Weegje. 

Dirk Stookerstraat
Op de eerste verdieping  van 't Weegje, in de wandelgang die aansluit op de receptie hangen de meesten en dus werd dat de 'Dirk Stookerstraat'. Die schilderijen hangen er overigens nog steeds en men kan ze overdag bezichtigen.

Kleine expositie
In de gang schuin tegenover de receptie is bovendien altijd een kleine expositie van een andere kunstenaar of fotograaf ingericht. Een aantal jaar geleden verhuisden twee schilderijen van Stooker, die destijds beneden bij de bibliotheek hingen ook naar de eerste verdieping. Deze werkstukken, met daarbij een schilderij over de Watersnoodramp van 1953 hangen nu in de biljartzaal.

Veelzijdig talent
Maar wie was Dirk Stooker nu precies? Voor veel oudere 's-Gravendelers is dat vast en zeker een 'inkoppertje', maar lang niet alle jongeren zullen zijn naam kennen. Dirk Stooker (14-5-1922 – 21-7-2008) was bekend om zijn unieke teken- en schildertalent. De autodidactische Stooker is 35 jaar lang huisschilder geweest en pas na zijn pensionering kon de in 1922 geboren 's-Gravendeler zich geheel wijden aan de schilder- en tekenkunst. De geschiedenis van zijn eigen woonplaats was één van zijn meest geliefde onderwerpen. Het vlas is een onderwerp dat we regelmatig zien in zijn werk, maar ook beelden van de Kreek, centraal in het dorp en van ingrijpende gebeurtenissen, zoals de Watersnood wist hij allemaal treffend met zijn herkenbare unieke stijl vast te leggen.

Schilderende chroniqueur
Dirk Stooker wordt wel beschouwd als 'schilderende chroniqueur' van zijn geboortedorp 's-Gravendeel. Zijn fraaie illustraties werden ook in tal van boeken over onder andere streek- en dorpsvertellingen gebruikt. Hij exposeerde regelmatig in zijn woonplaats, maar ook daarbuiten. Wie de werken in de Dirk Stookerstraat wil bezoeken kan dat doen op de vaste openingstijden van het dienstencentrum in 's-Gravendeel, op werkdagen en de zaterdag.