Johan de Ruiter toont een bijzonder object. Het Goudwisselkantoor heeft Klaaswaal als thuisbasis en is in 40 jaar enorm gegroeid met nu 145 locaties en 400 personeelsleden. (foto: Thecla Bovenberg)
Johan de Ruiter toont een bijzonder object. Het Goudwisselkantoor heeft Klaaswaal als thuisbasis en is in 40 jaar enorm gegroeid met nu 145 locaties en 400 personeelsleden. (foto: Thecla Bovenberg)

Goudwisselkantoor viert het 40-jarig jubileum

Een advertentie uit 1984 is een stille getuige van de oprichting van de Munt- en Postzegelhandel door Jaap de Ruiter. De bijgeplaatste slogan: ‘Ook in ons nieuwe pand gaan prijs en kwaliteit hand in hand’. In een gesprek met de oudste zoon Johan de Ruiter. 

door Thecla Bovenberg

Klaaswaal - De handelsgeest van vader De Ruiter heeft zich genesteld in het gezin. ‘Mijn vier broers en ik maken deel uit van dit familiebedrijf’, aldus de oudste zoon Johan. Als 12-jarige jongen heeft hij al een muntenverzameling en gaat hij mee naar de marktkraam met zijn vader. Hij leert veel van de taxaties en zijn handelsgeest is hiermee opgewekt. Dit wordt voor hem de basis van het internationaal opererende familiebedrijf dat hij nu als directeur aanstuurt.
Zijn broers hebben dezelfde genen en het is dan ook niet verwonderlijk dat zij in het bedrijf ook hun plaats hebben gevonden. ‘Vanaf de werkvloer hebben we het hele bedrijf doorlopen, om uiteindelijk met de juiste mensen om ons heen dit bedrijf tot een succes te brengen’, legt hij uit.

Goudwisselkantoor
‘Waar kun je nog je valuta omwisselen?’, zo stelt De Ruiter, ‘de banken zijn verdwenen en veel diensten hebben wij in ons kantoor voortgezet. Dat je bij ons, naast in- en verkoop van gouden en zilveren sieraden, je valuta kan inwisselen weten veel mensen niet.’ Het Goudwisselkantoor aan de Industrieweg in Klaaswaal wordt goed bezocht. ‘Bezoekers behoren zich naast welkom, ook veilig te voelen’, vervolgt hij, ‘in al onze 145 locaties zijn aparte ruimtes waar je veilig de zaken kunt bespreken. De taxatie gebeurt altijd in het bijzijn van de klant en voor ons is iedere klant waardevol.’ Zowel in het veilinghuis in het Goudwisselkantoor als via internet kan er worden geboden op de sieraden. Mocht het zijn dat er meer Engelstalige of Duitstalige bieders zijn dan gaat de veilingmeester over in de gewenste taal. Op de vraag of hij ooit iets bijzonders heeft meegemaakt geeft hij een voorbeeld: ‘Op een dag bracht een man een videorecorder, uit de boedel van zijn overleden neef binnen. Beleefd heb ik gezegd dat we die niet kunnen innemen, waarop de man vroeg om de recorder eens op te tillen. Ik tilde hem op en hij woog als lood. Bleek dat er 10 kilo goud in verborgen zat. Na de ontmanteling en taxatie wandelde de man in rijkdom het kantoor uit.’

Wereldwijd
Van de marktkraam naar de 145 locaties die er inmiddels zijn. Van 10 naar 400 personeelsleden, het zijn flinke stappen die in 40 jaar