Onlangs werden op het schoolplein van basisschool De Blieken in Klaaswaal bomen geplant. (foto: pr)
Onlangs werden op het schoolplein van basisschool De Blieken in Klaaswaal bomen geplant. (foto: pr)

Ronde Tafel HW houdt Benefietloterij

Het zijn zestien actieve tafelaars die zich, een jaar lang, inzetten voor het maatschappelijk doel. Door een Benefietloterij te organiseren wordt er geld ingezameld om goede doelen te steunen. Dit jaar is dat zoveel mogelijk bomen planten op de schoolpleinen binnen de Hoeksche Waard. 

door Thecla Bovenberg

Hoeksche Waard - Een voorbeeld is dat er onlangs op het schoolplein van basisschool De Blieken in Klaaswaal bomen zijn geplant. Dit heeft vele voordelen, kinderen krijgen mee dat bomen van belang zijn voor onze gezondheid, ze geven schaduw, verbetert het leef/speelklimaat en door minder tegels op het plein loopt het regenwater beter weg. ‘Omdat dit een succes was, zijn er meerdere scholen die hun schoolplein graag willen veranderen in een groen schoolplein’, aldus Frank Giezeman.

Benefietloterij
Via de traditionele loterij in Mijnsheerenland willen de heren van de Ronde Tafel Hoeksche Waard, wederom een bedrag ophalen om de aanvraag te honoreren. Giezeman is sinds tweeëneenhalf jaar lid van de Ronde Tafel: ‘Het is fijn om bij elkaar te komen met gelijkgestemden, om van elkaar te leren en je op persoonlijk en maatschappelijk vlak te ontwikkelen. De Benefietloterij is een manier om geld in te zamelen voor zogenaamde ‘service’ activiteiten in een jaar. Neem bijvoorbeeld het jaarlijks kampeerweekend voor gehandicapten of een dagje varen met oudere herensenioren.’ De opbrengst van de Benefietloterij wordt goed besteed en hoe meer geld er beschikbaar is, hoe meer bomen er dit jaar geplant kunnen worden. Volgend jaar zal er ongetwijfeld weer een ander doel bij aansluiten.
De zestien tafelaars komen uit de Hoeksche Waard en zijn geografisch verdeeld over het eiland, ook de beroepen zijn uiteenlopend. Het Ronde tafelgenootschap, ooit in 1927 opgericht door Louis Marchesi in Engeland heeft hiermee een goede basis in Nederland gelegd. Wereldwijd zijn er zo’n 30.000 tafelaars actief. Leden kent het genootschap niet, je wordt gevraagd om deel te nemen. Is een ‘tafelaar’ eenmaal de leeftijd van 40 gepasseerd, dan zal hij de Ronde Tafel verlaten.

Koningsdag 2024
Om de basisscholen dit jaar een gezond leef/speelklimaat te geven is er een Benefietloterij georganiseerd. Loten zijn verkrijgbaar via de website https://hoekschebenefietloterij.fundt.nl/ , bovendien is op de site ook te zien welke prijzen er te winnen zijn. De trekking is tijdens het Koningsdag-evenement bij voetbalvereniging GOZ in Mijnsheerenland. Bent u verhinderd? Dan kunt u later op de website zien of en wat u gewonnen hebt. Giezeman: ‘Wij hopen dat mensen ons willen steunen en door loten te kopen een bijdrage leveren aan het behalen van ons "groene” doel.'