Aanplant jonge appel en perenbomen. (Foto: Bert de Boer)
Aanplant jonge appel en perenbomen. (Foto: Bert de Boer)

De boomkwekerij van het HWL

In de tuin bij het Nationaal Landschap Centrum in Numansdorpworden appel- en perenboompjes opgekweekt in de kwekerij van de werkgroep Fruit&Sap. 

door Pim Boertje

De kwekerij is gelegen naast het gebouw en is door gaas omheind. Dit gaas voorkomt dat hazen en bevers vraatschade aanrichten aan de jonge fruitbomen. Bij de fruitbomen staan bordjes met nummers daarop. Deze nummers corresponderen met de nummers op het bord aan het hek. Zo kunt u zien welk appel- of perenras is aangeplant. In 2018 zijn wij gestart met het opkweken van oude appelrassen met de bedoeling om oude fruitbomen op dijken en boomgaarden, die wij in beheer hebben, te vervangen of voor nieuwe aanplant bij het NLC. Een groot aantal hebben wij kunnen planten op bovengenoemde locaties. Uiteindelijk hebben wij ook een aantal appelbomen verkocht aan particulieren in de Hoeksche Waard en omgeving. In het voorjaar van 2023 hebben wij weer 11 oude appelrassen en 10 oude perenrassen aangeplant, in totaal 100 stuks. De fruitboompjes zijn geënt door de heer Adrie van Liere van het Fruitteeltmuseum in Kapelle in Zeeland. Al vele jaren hebben wij van zijn kennis en vaardigheid gebruik gemaakt. Kort na het enten is onze vraagbaak en adviseur in april 2023 overleden. De appelrassen zijn geënt op de onderstam Malus M9. De M9 is voor onze toepassing de meest geschikte appelonderstam, vanwege het feit dat het een sterkere groei geeft. 

Kweepeer
De perenrassen zijn geënt op de kweepeer. De techniek van het enten is voor de appel en de peer hetzelfde. De onderstam en het stukje enthout moeten ongeveer dezelfde dikte hebben, moeten allebei schuin worden aangesneden en moeten vervolgens met de schuine vlakken door flexiband stevig aan elkaar worden gebonden. Het uiteinde van het enthout wordt gedoopt in warme entwas om het enthout te beschermen tegen uitdroging. Entwas bestaat uit hars en bijenwas. De appelboompjes hebben zich in 2023 goed ontwikkeld en een scheut gevormd van ruim 1 meter lang. De perenbomen hebben een moeilijke start gehad, maar zijn nu na de winter zoals ernaar uitziet ook goed aangeslagen. De jonge bomen worden opgekweekt als halfstam fruitbomen. Het is heel belangrijk om de jonge bomen goed te snoeien en ze de juiste vorm te geven. Bij een volgroeide boom is lucht en licht in de kroon en een goede vorm belangrijk. Alleen dan kunnen de bloem- en bladknoppen zich goed ontwikkelen. Als dit artikel uw interesse heeft gewekt, kunt u via de website van HWL contact opnemen met de werkgroep Fruit@Sap voor meer informatie. De werkgroep zoekt vrijwilligers om de fruitbomen, die zij beheren, in stand te houden.

 In de tuin van NLC krijgen appel en perenrassen de ruimte. (Foto: Bert de Boer)