Jeanet Dekker: 'Hoewel de natuur ons jaarlijks op een andere manier voor grotere uitdagingen qua weersomstandigheden lijkt te stellen, geeft moedertje natuur ons desondanks de mooiste producten.' (foto: pr)
Jeanet Dekker: 'Hoewel de natuur ons jaarlijks op een andere manier voor grotere uitdagingen qua weersomstandigheden lijkt te stellen, geeft moedertje natuur ons desondanks de mooiste producten.' (foto: pr)

De Kikkershoek, toekomstbestendig boerenbedrijf

De rijke familiegeschiedenis van Boerderij de Kikkershoek aan de Maasweg 3 voert ons terug naar het jaar 1700. Het toen traditionele agrarisch gemengde bedrijf is nu ruim 300 jaar (!) na dato uitgegroeid tot een enorm divers en toekomstbestendig boerenbedrijf, waar een volwaardige boerderijwinkel met eigen producten, fruitteelt, akkerbouw en seizoensteelt centraal staan. 

door Esther Noot

Mijnsheerenland - Als boerendochter was agrariër in hart en nieren, Jeanet Dekker, al op heel jonge leeftijd het allerliefste buiten aan het spelen of aan het helpen op de boerderij. ‘Mij kon je toen en nog steeds niet gelukkiger maken dan buiten in de natuur te zijn, ik was een echt buitenkind'. Na de agrarische Hogeschool (destijds CAH) in Dronten moest zij van haar vader haar vleugels spreiden en de wereld gaan verkennen. Destijds heeft zij dan ook heel veel ervaring opgedaan in het buitenland. Diverse stages en werkplekken door heel Europa, gaven haar de kennis en kunde die zij nu inzet in haar eigen onderneming. En niet alleen in in haar eigen boerenbedrijf, maar deze kennis droeg zij ook graag over aan jonge leerlingen. Lange tijd doceerde zij aan het Wellant College. Vanaf 2011 is de boerderij in bezit van Jeanet en haar man Leen van Kampen. Hij is opgegroeid op het agrarische bedrijf van zijn opa. Ook hun twee zonen Niels (20 jaar) en Lennart (18 jaar), is het buitenleven en werken met de paplepel ingegoten en werken dan uiteraard ook in het familiebedrijf. Zoals gezegd, is het werk uitgegroeid tot een prachtige en florerende boerderij, een echte bezienswaardigheid. De bijzonder uitgebreide boerderijwinkel met hun eigen gemaakte fruitsappen (uit de eigen boomgaard), de aardappels en seizoen producten als kersen en prei is meer dan een bezoek waard. Daarnaast worden (bijna) alle soorten groenten en fruit van collega's uit de omgeving aangeboden, zo ook Hoeksche Waardse honing, bloemkool, spruiten eieren, kazen of zuivel. 
De specialiteit van De Kikkershoek is toch wel de beleving bieden om de mensen, maar vooral de kinderen zelf appels te laten plukken. ‘Toeristen komen van heinde en verre,' vertelt Jeanet vol trots. In de zomervakantie kunnen ze ook zelf kersen plukken, hoe gaaf! Dat zij vervolgens de kinderen nog een beetje kennis kan meegeven, is 2 vliegen in 1 klap. Boerderij educatie meegeven zit in haar bloed. Mede daarom kan men daar ook kinderfeestjes vieren; alles wordt op maat geregeld. Samen met collega Stephanie. ‘Ik moet natuurlijk het land op als het weer het toelaat', zij coördineert de feestjes. Er zijn zoveel mogelijkheden: skelters en traptrekkers, lasergamen, boerengolf, appelmoes maken, marshmallows roosteren, vogelverschrikkers maken of zelf broodjes bakken. Maar in de praktijk blijkt, kinderen willen maar 1 ding: de hele dag buiten spelen, en het liefste in die Hoeksche klei.'
Supertrots is Jeanet op het feit dat bij alle uitdagingen - de sector krijgt het op alle, maar vooral ook Haagse fronten zwaar te verduren, ‘niets voor vanzelfsprekend genomen kan worden. Hoewel juist de natuur ons jaarlijks op een andere manier voor grotere uitdagingen qua weersomstandigheden lijkt te stellen, geeft moedertje natuur ons desondanks de mooiste producten.'
Trots mogen we zijn dat unieke mensen zoals Jeanet en haar gezin, zich daar letterlijk en figuurlijk door weer en wind en voor altijd voor blijven inzetten!
Info: www.boerderijdekikkershoek.nl of bel 0651162039.