Links Kees van Rossum en rechts Arie Kruithof, mede-oprichters van het Dorpsberaad in Numansdorp. (foto: Thecla Bovenberg).
Links Kees van Rossum en rechts Arie Kruithof, mede-oprichters van het Dorpsberaad in Numansdorp. (foto: Thecla Bovenberg).

Actief Dorpsberaad ‘Numansdorp Samen'

Na de oprichting eind 2019 kwam er al snel een kink in de kabel, genaamd het coronavirus, maar de organisatie is nog steeds aanwezig en actief met veel evenementen. Daarnaast wordt het Dorpsberaad meer actief betrokken als klankbord bij ontwikkelingen en projecten in Numansdorp. 

door Thecla Bovenberg

Numansdorp - Na de eenwording van de gemeente Hoeksche Waard is het initiatief ontstaan om een dorpsberaad op te zetten. Bewoners kwamen tot de ontdekking dat de gemeente verder van hun weg was komen te staan en konden hun vragen, opmerkingen, problemen en ideeën minder ventileren. De afstand tussen gemeente en de inwoners van het dorp was groter geworden. Wie verwelkomt nieuwe burgers van Numansdorp, wie behartigt de belangen van de inwoners? Waar kan ik mijn vragen en problemen neerleggen?

Initiatief 
Het waren onder andere Arie Kruithof en Kees van Rossum die het voortouw namen om te voorkomen dat de inwoners van Numansdorp elkaar zouden kwijtraken. Ze pakten de koe bij de horens en richtten het Dorpsberaad op, naast hun werkzame leven en gewoon omdat het nodig is. ‘Het Dorpsberaad is er om samen met iedereen het dorp vitaal te houden, om mee te denken wanneer er grootste plannen in het dorp gaan komen en om in contact te blijven met de gemeenteleden van de Hoeksche Waard’, aldus beide heren. Er hebben zich inmiddels vier personen actief aangesloten uit het verenigingsleven, kerken, zorginstellingen om samen het kernteam Dorpsberaad te bemensen.
Kruithof: ‘Het Dorpsberaad is niet bij elke vereniging/organisatie/ondernemer bekend en dat is jammer. We behartigen immers de belangen van alle inwoners van Numansdorp.’ De website geeft veel informatie over de evenementen die er komen gaan. Van Rossum: ‘Neem de Koningsdag, die zou er zonder onze inzet niet meer geweest zijn en ik vind dat in ieder dorp een Koningsdag gevierd moet worden.’ Op de website staat, naast een agenda met per maand diverse openbare evenementen, ook wat de doelstelling van het Dorpsberaad is. De slogan ‘Bijdragen aan een vitale kern voor jong en oude en elkaar hierbij te versterken' is er een om in te lijsten.

Vrijmarkt en festiviteiten
Vooraf aan de Koningsdag, is er een Koningsnacht op vrijdag 26 april op het Flohilplein, waar een Hollands feestje wordt gevierd, met Ruth Jacott, Raoul en dj JIP (kaarten via www.loddereventsensfeermakers.nl). Op Koningsdag is er een vrijmarkt voor de kinderen en een dag vol met gezellige activiteiten. Naast vrolijkheid besteedt het Dorpsberaad ook aandacht aan de 4 mei herdenking op de begraafplaats aan de Hallinxweg. Voor meer informatie: www.numansdorpsamen.nl.