Afbeelding
KoopLokaal

Schep Advocaten: “We proberen mensen weer in hun kracht te zetten”

Algemeen 293 keer gelezen

Oud-Beijerland - Sinds 1975 is het kantoor van Schep Advocaten gevestigd in een rijksmonument: een statig herenhuis aan het begin van de Steenenstraat in Oud-Beijerland. Het pand, gebouwd rond 1800, maakte vroeger deel uit van landgoed Het Paradijs.

In het kantoor zijn 4 advocaten werkzaam: de oprichter mr. A. (Aart) Schep, zijn dochter (mr. C. (Coreline) N.M. Schep, mr. L. (Larissa) A. Jansen en mr. P. (Pauline) de Boom. Gezamenlijk beschikken zij over gedegen kennis op vrijwel elk juridisch vakgebied, zowel voor particulieren als voor ondernemingen.

Coreline is de 4e jurist in de familie: grootvader en overgrootvader waren deurwaarder. Sinds 2017 heeft zij het stokje overgenomen en is zij eigenaar van het kantoor.

Inloopspreekuur

In 2006 werd gestart met een gratis inloopspreekuur op de eerste dinsdag van de maand, waar men zonder afspraak kon binnenlopen om juridische vragen aan een van de advocaten te stellen. Aanvankelijk tussen 18:00 tot 20:00u, maar door de overweldigende belangstelling werd al snel besloten de spreekuurtijd uit te breiden: van 14:00 – 20:00u.

De laagdrempeligheid is door corona helaas wat onder druk komen te staan, want het is nu een gratis spreekuur geworden, waarvoor wel even telefonisch een afspraak moet worden gemaakt. Tegelijkertijd heeft dit ook voordelen. Coreline: “Nu we mensen vragen te bellen om een afspraak te maken, kunnen we beter clusteren en inspelen op de vraag.” Daarmee wordt voorkomen dat iemand met een vraag over echtscheiding terechtkomt bij een advocaat met expertise in arbeidszaken. Het werken op afspraak heeft ook tot voordeel dat de ruimtes in het gebouw beter gebruikt worden, waardoor coronaproof kan worden gewerkt.

Maatschappelijk betrokken

Tijdens het spreekuur komen mensen met zeer uiteenlopende vragen, van heel sociaal tot heel juridisch. Ook de drukte op het spreekuur laat zich moeilijk voorspellen, maar er zijn wel een aantal piekmomenten in het jaar waar te nemen. Terwijl het in de zomermaanden uitgesproken rustig is, ziet men in september een sterke stijging van het aantal vragen rondom echtscheiding. “Kennelijk was de vakantie (weer) een enorme tegenvaller en besluit men toch maar om te gaan scheiden”, aldus Pauline. 
Eenzelfde piek wordt na de feestdagen in januari waargenomen. Vaak komen er ook vragen naar aanleiding van veranderende wetgeving, zoals de alimentatieverplichting die werd teruggebracht van 12 naar 5 jaar en het (sinds 2018) niet langer automatisch in algehele gemeenschap van goederen getrouwd zijn bij het aangaan van een huwelijk.

“Nu komen er ook veel vragen over corona, bijvoorbeeld over omgangsregelingen na echtscheiding: wat als een van de ouders corona heeft en in quarantaine moet? Ook veel vragen over alimentatie: een ondernemer die zijn zaak vanwege de lockdown moet sluiten, maar wel alimentatie moet blijven betalen. Maar verder is er eigenlijk geen peil op te trekken met wat voor vragen men zal komen, tegelijkertijd is dat ook wel weer de charme ervan”, aldus Coreline en zij vervolgt: “sommige vragen zijn heel acuut, dan moet je bij wijze van spreken de dag erna al in de pen om allerlei brieven te starten en soms komt iemand na drie maanden terug, omdat wat tijdens het spreekuur aan de orde is geweest op dat moment gaat spelen. Dan hebben ze al even gezien wie wij zijn, waardoor de drempel weg is om – wanneer de zaak gaat spelen – aan de bel te trekken.”

Regelmatig gaan de vragen niet over puur juridische zaken, maar over ingewikkelde formulieren of is een vraag ontstaan door onbekendheid met de actualiteit, zoals de jaarlijkse indexering van kinder- en partneralimentatie. Even googelen op internet is dan voldoende om diegene gerust te kunnen stellen. De advocaten van Schep werken daarom ook nauw samen met de sociaal raadslieden binnen de gemeente, ook met bewindvoerders is regelmatig overleg.

“Natuurlijk is het open spreekuur ook een beetje reclame maken, maar we merken ook dat we kwesties in een vroeg stadium kunnen oplossen,” stelt Coreline. “Daarnaast is het ook een vorm van maatschappelijke betrokkenheid: we geven mensen een aantal tips, waarmee ze geholpen zijn en een probleem met een sisser afloopt en geen zaak wordt.”

Echtscheidingen hebben een steeds groter aandeel in de zaken: “inmiddels hebben we zo veel ervaring met echtscheidingen dat we mensen ook bij de emotionele kant kunnen begeleiden door ze gerust te stellen en weer in hun kracht te zetten.”

Het eerstvolgende gratis spreekuur is op dinsdag 1 februari tussen 14:00 en 20:00 uur. Wel graag even bellen om een afspraak te maken.

Schep Advocaten
Steenenstraat 2
3262 JM Oud-Beijerland
Tel: 0186-643030
info@schep-advocaten.nl

www.schep-advocaten.nl

Uit de krant