Er komt op korte termijn een opknapbeurt aan voor de speelplaats.
Er komt op korte termijn een opknapbeurt aan voor de speelplaats. Arie Pieters

Speelplaats en bomen aan de Molenlaan in Maasdam blijven voorlopig

Algemeen 343 keer gelezen

Goed nieuws voor de mensen die zich in hebben gezet voor behoud van de speelplaats aan de Molenlaan in Maasdam en de bomen, die daar pal voor en naast staan. Op korte termijn zal er niet worden gebouwd en misschien komt van uitstel ook afstel. Er is namelijk een andere locatie in beeld voor de bouwplannen van HW Wonen.

Door Arie Pieters

Maasdam - Vorig jaar overhandigden bewoners een lijst met handtekeningen van buurtbewoners, die een petitie voor behoud van de speelplaats en de bomen hadden ondertekend. Naast de speelplaats is er overigens ook een trapveldje, waar oudere jeugd een balletje gaat trappen. De gemeente en HW Wonen zien de vroegere Rehoboth school als mogelijke optie voor de nieuwbouw. Op korte termijn wil dit concreet zeggen dat er niet gebouwd zal worden, aldus de gemeente. 

‘HW Wonen wil mogelijk haar woningen realiseren op de plaats van de voormalige Rehoboth school. HW Wonen en de gemeente bekijken momenteel de mogelijkheden. Als de gemeente en HW Wonen het eens worden, ziet HW Wonen af van ontwikkeling aan de locatie aan de Molenlaan. Momenteel is er vertraging in de planvorming, omdat de school nu tijdelijk gebruikt wordt voor onderwijs aan kinderen van de noodopvang in ’s-Gravendeel. Omdat de planvorming voorlopig vertraagd is, gaat de gemeente wel aan de slag met de hoognodige renovatie van de speelplaats. Zodra er verder meer bekend is over de plannen informeert HW Wonen de buurt’, licht een woordvoerder van de gemeente toe.

Voorlopig blijven de speelplaats en bomen dus, afhankelijk van de uitkomst van de verkenning van de mogelijkheden. Wanneer er in de toekomst een besluit over de definitieve woningbouwlocatie wordt genomen, worden alle opties en eventuele consequenties voor de omgeving nog eens op een rijtje gezet. De jeugd kan dus voorlopig blijven spelen en ook een balletje trappen in de Molenlaan. De bewoners zetten destijds overigens ook vraagtekens bij de plannen, niet alleen omdat men graag de speelplaats wilde houden, maar onder meer ook vanwege de dreigende kap van vijf volwassen esdoorns. De kap van de vijf circa 60 jaar oude esdoorns zal nadelige effecten gaan hebben in tijden van overvloedige regenval.

Eén volwassen esdoorn kan op jaarbasis circa 15000-20000 liter water opnemen. Er zal dus een merkbaar effect optreden bij kap van de esdoorns. Eerder zijn er in deze wijk al problemen geweest bij te heftige regen. Het risico op wateroverlast zal dus zeker niet minder worden als de bomen en een deel van het groen zou verdwijnen.

Uit de krant